Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Γερμανία: εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτική οδηγία και κόψιμο της χρηματοδότησης προς την Τουρκία

Η κόντρα της Γερμανίας και της Τουρκίας οδηγείται σε χειρότερο επίπεδο, καθώς η Γερμανία κατάλαβε επιτέλους τι είναι η Τουρκία και αποφάσισε να αντιδράσει, όχι μόνο λεκτικά αλλά και πρακτικά.

Η Γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε αυστηρή ταξιδιωτική σύσταση για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, ενώ ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε συνέκρινε την Τουρκία με την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η Τουρκία συλλαμβάνει αυθαίρετα και δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα όρια προξενικής προστασίας. Όποιος ταξιδεύει εκεί, πρέπει να του είναι σαφές ότι εάν του συμβεί κάτι, δεν πρέπει να περιμένει από κανένα βοήθεια».

Ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι για τους Γερμανούς τουρίστες η χώρα έχει γίνει επικίνδυνη: «Εάν η Τουρκία δεν σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι, όπως με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ικονίου, θα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ταξιδεύει στην Τουρκία με δική του ευθύνη, εμείς δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα».

Ο Γερμανός Υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας έστειλε επίσης παρόμοιο μήνυμα: «Όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία, κάνει διακοπές δυστυχώς σε μια χώρα που δεν είναι κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως «χρειάζεται οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να περάσουν σε νέα κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι από ότι μέχρι σήμερα, ώστε οι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν πως τέτοιες πολιτικές δεν θα μένουν χωρίς συνέπειες».

Ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ είπε επίσης πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και πως θα μιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την επανεξέταση της χρηματοδότησης της Τουρκίας ως μέρος της προενταξιακής της πορείας.

Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Καγκελάριος θεωρεί τα μέτρα «αναγκαία και αναπόφευκτα».

Έτσι, έγινε σήμερα γνωστό πως η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία και τα σχεδιαζόμενα και αυτά που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Θυμίζουμε πως και η Αυστρία έχει επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.



Με πληροφορίες από DW, Guardian και Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου