Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Γιατί το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ανέχεται την Τουρκία;

Η συνεχιζόμενη διαμάχη Τουρκίας και Γερμανίας, με τις συνεχόμενες αρνήσεις της Τουρκίας προς τους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν του Γερμανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν από βάσεις στην Τουρκία και η απόφαση της Τουρκίας για την αγορά του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, έχει μείνει αναπάντητη από το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αρνήθηκε επανειλημμένα να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιωτικούς και τα Γερμανικά μαχητικά Tornado που επιχειρούσαν από τη βάση στο Ιντσιρλίκ, με αποτέλεσμα η Γερμανική βουλή να αποφασίσει τη μεταφορά των Γερμανών στρατιωτικών και των αεροσκαφών σε βάση στην Ιορδανία.

Όμως, η Τουρκία δημιουργεί εμπόδια και στην επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο (Konya) από όπου επιχειρούν άλλοι Γερμανοί στρατιωτικοί.

Όπως επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η Τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη των βουλευτών αλλά ζήτησε μια αναβολή. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι για τις στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το Γερμανικό κοινοβούλιο, εξ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται. «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» είπε.

Σε αντίθεση με το Ιντσιρλίκ που είναι Τουρκική αεροπορική βάση, το Ικόνιο είναι μια ΝΑΤΟϊκή βάση.

Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό ΝΑΤΟϊκή εντολή, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μια διμερής υπόθεση αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για το θέμα αυτό, σε συνέντευξή της η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες και δήλωσε πως δεν θα μιλήσει για το θέμα μόνο η Γερμανική κυβέρνηση με την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ. «Στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση» τόνισε.

Η Τουρκία όμως δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και με την απόφασή της να αγοράσει έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Ρωσικό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου Τζέιμς Μάττις, προειδοποίησε για τους κινδύνους της Τουρκικής απόφασης, καθώς, όπως είπε, το Ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις τεχνικές του ΝΑΤΟ, του οποίου μέλλος είναι η Τουρκία.

«Το πρόβλημα είναι, πώς τα συστήματα του ΝΑΤΟ θα γίνουν συμβατά με τα Ρωσικά; Δεν θα γίνουν ποτέ συμβατά» είπε ο Τζέιμς Μάττις. Πρόσθεσε όμως πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέξει όποιο σύστημα αυτή θέλει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Τουρκία θα αγοράσει 4 συστοιχίες S-400. Οι 2 από αυτές θα κατασκευασθούν στη Ρωσία και οι άλλες 2 στην Τουρκία, προφανώς με μεταφορά κάποιας τεχνογνωσίας.

Θυμίζουμε πως λίγα χρόνια πριν, η αρχική απόφαση της Τουρκίας ήταν να προμηθευτεί Κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συμφωνία.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ (ιδιαίτερα των Αμερικανών) φαίνεται πως βρίσκονται στο ναδίρ. Δεν είναι μόνο η αγορά προηγμένων Ρωσικών όπλων, είναι και το θέμα των Κούρδων στην Συρία, τους οποίους βοηθούν έμπρακτα οι ΗΠΑ, παρά τις διαφωνίες της Τουρκίας.

Το αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση είναι η παντελής σιωπή του ΝΑΤΟ και του Γενικού του Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν «τραβάει το αυτί» της Τουρκίας στο θέμα της επίσκεψης των Γερμανών πολιτικών στις ΝΑΤΟϊκές βάσεις;
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν προβάλλει αντιστάσεις στο θέμα της αγοράς των Ρωσικών όπλων;
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν αναγκάζει την Τουρκία να συμπεριφερθεί ως πραγματικός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος στην Ελλάδα και της επιτρέπει να διεκδικεί αυτά που δεν της ανήκουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο;

Μήπως τελικά το ΝΑΤΟ οδηγεί την Τουρκία στην έξοδο από τη συμμαχία;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου