Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Οι λαοί 4 χωρών του ΝΑΤΟ εμπιστεύονται για σύμμαχο τη Ρωσία και όχι τις ΗΠΑ

Ενδιαφέροντα ευρήματα είχε η έρευνα για τη χώρα που εμπιστεύονται και θεωρούν πως θα τους βοηθήσει σε περίπτωση πολέμου οι ερωτηθέντες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τέσσερεις χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι πολίτες τους δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ, αλλά τη Ρωσία!

Στην έρευνα που διεξήγαγε σε 66 χώρες η εταιρεία Gallup και δημοσίευσε το Bloomberg, το ενδιαφέρον βρίσκεται στην άποψη των Ελλήνων, των Τούρκων, των Βουλγάρων και των Σλοβένων, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση για το ποιον εμπιστεύονται να τους υπερασπιστεί σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση, οι λαοί των τεσσάρων αυτών χωρών απάντησαν πως εμπιστεύονται τη Ρωσία και όχι την υπερδύναμη του ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ.

Άλλες χώρες που προτιμούν – εμπιστεύονται περισσότερο τη Ρωσία από τις ΗΠΑ είναι η Σερβία, το Ιράν και η Κίνα.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί θεωρούν συμμάχους τους το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι Ρώσοι θεωρούν τους Κινέζους.

Χώρες για τις οποίες οι Αμερικανοί υποτίθεται πως έχουν κάνει τα πάντα για να τις βοηθήσουν, όπως το Ιράκ, η Βοσνία και η Ουκρανία, είναι μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Kancho Stoychev, αντιπρόεδρο της WIN/Gallup International, η στροφή προς τη Ρωσία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας οφείλεται στην Τουρκία, την οποία και οι δύο χώρες φοβούνται και δεν εμπιστεύονται, ενώ το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, δεν έπραξε ως όφειλε.

Ο James Davis, επικεφαλής του School of Economics and Science στο Πανεπιστήμιο του  Saint Gallen της Ελβετίας, πιστεύει πως η έρευνα της εταιρείας Gallup έδειξε την διαίρεση που υπάρχει στην Ευρώπη μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών.

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες και Βούλγαροι βλέπουν την Ορθόδοξη Ρωσία ως σύμμαχο, ανεξάρτητα από το ότι ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Οι Σλοβένοι, με ελάχιστη διαφορά προτιμούν τη Ρωσία, παρόλο που είναι Καθολικοί. Οι Ρουμάνοι, με ελάχιστη διαφορά προτιμούν τις ΗΠΑ, παρόλο που είναι Ορθόδοξοι. Οι Ουκρανοί και οι Βόσνιοι, επειδή είναι διαιρεμένοι θρησκευτικά, είναι διαιρεμένοι και στην επιλογή τού συμμάχου.

Η έρευνα αποτυπώνει την άποψη των λαών βλέποντας τι πράττουν οι «σύμμαχοί» τους σε σχέση με τα δικά τους συμφέροντα. Συμμάχους, τους οποίους δεν επέλεξαν οι λαοί με κάποιο δημοψήφισμα, αλλά τους επιβλήθηκαν «για το καλό τους». Τέτοιες έρευνες θα πρέπει να τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνόντες όλων των χωρών, καθώς σε περίπτωση πολέμου δεν είναι σίγουρο το τι θα πράξει ο λαός, ακόμη και αν διαταχθεί, αν δεν φροντίσουν να αντιστρέψουν το κλίμα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου