Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

S-400 Ρωσία – Τουρκία: συμφώνησαν γενικά, αλλά ειδικά… υπάρχει απόσταση

Όπως έχει γίνει γνωστό, συμφωνήθηκε να προμηθευτεί η Τουρκία το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Η συμφωνία όμως δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος πληρωμής και η πιθανότητα κατασκευής του οπλικού συστήματος στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Kozhin, «το συμβόλαιο συμφωνήθηκε, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Το θέμα της χρηματοδότησης και του δανείου δεν έχει επιλυθεί ακόμη».

Επίσης είπε πως ακόμη συζητούνται τα μη τεχνικά θέματα, λέγοντας πως «υπάρχουν εμπορικά, νομισματικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα» που πρέπει να επιλυθούν.

Ο Vladimir Kozhin είπε πως δεν βλέπει εμπόδια στην παράδοση του συστήματος στην Τουρκία, επειδή αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitry Rogozin επίσης δήλωσε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Γιατί να μην αγοράσουν (Ρωσικά όπλα οι Τούρκοι); Εάν κάποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει. Εάν κάποιος πληρώνει, εμείς πουλάμε. Εννοώ την Τουρκία. Οι Έλληνες αγοράζουν και η αεροπορία μας είναι ακόμη λειτουργική στην Ανατολική Ευρώπη. Οι Αφγανοί ρωτούν τους Αμερικανούς για να αγοράσουν τα ελικόπτερά μας» είπε ο Dmitry Rogozin.

Η Τουρκία επιθυμεί να κατασκευαστούν οι S-400 τουλάχιστον εν μέρει στην Τουρκία. Η επιθυμία αυτή πηγάζει από την ανάγκη της για μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε στο μέλλον να προσπαθήσει να κατασκευάσει ένα Τουρκικής σχεδίασης ανάλογο σύστημα. Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι το αν η Ρωσία θα δεχτεί την μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία.

Οι S-400 Triumph είναι το πιο προηγμένο Ρωσικό αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος. Μπορεί να φέρει τριών ειδών πυραύλους που μπορούν να καταστρέψουν εναέριους στόχους (αεροσκάφη και πυραύλους) είτε σε κοντινή είτε σε πολύ μακρινή απόσταση. Μπορεί να στοχεύσει 36 στόχους ταυτόχρονα και να τους πλήξει σε απόσταση ως 400 χιλιομέτρων και μέχρι ύψους 30 χιλιομέτρων. Εικάζεται πως οι S-400 με το ραντάρ τους ανιχνεύουν και το F-35. Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε πως οι S-400 θα μπορούν να πλήξουν στόχους και στο διάστημα!



Με πληροφορίες από τα: Anadolu TASS RT Sputnik 1 και Sputnik 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου