Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αλλάζει ή δεν αλλάζει όνομα η FYROM; Τι έγινε στη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Έντονη κινητικότητα για την ονομασία της FYROM υπήρξε τις τελευταίες ημέρες. Ευτυχώς όμως, φαίνεται πως η Ελλάδα με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, διατηρεί την θέση της για το θέμα της ονομασίας και την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μετά το δημοσίευμα των Financial Times όπου παρουσιάστηκε η πιθανότητα η FYROM να δεχτεί ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της και η ΕΕ με την Ύπατη Εκπρόσωπό της για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκαναν έκκληση για ανάπτυξη πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας, FYROM και του ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ, με σκοπό «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Ο Σλοβένος εισηγητής για την FYROM Ίβο Βάιτζλ, δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της FYROM. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επέτρεψαν στη χώρα να διεξάγει εκλογές με διαφάνεια και να ξεπεράσει την παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η FYROM πρέπει τώρα να επιταχύνει τη διαδικασία υιοθέτησης των προτύπων, αξιών και αρχών της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Κατά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και FYROM Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιβεβαιώθηκε από την Ελληνική πλευρά πως όσο δεν γίνονται τα απαραίτητα βήματα από την FYROM, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με προσωρινή ονομασία.

Ο Νίκολα Ντιμίτροφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αλυτρωτικές θέσεις της FYROM, απάντησε ότι δεν δέχεται τον όρο «αλυτρωτισμός». Όπως είπε, αλυτρωτικό είναι να ζητάς κάτι που δεν σου ανήκει!

Επομένως, δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις εδαφικές και Ιστορικές διεκδικήσεις της FYROM εναντίον της Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι «καλές οι προθέσεις, αλλά δεν αρκούν, γιατί χρειάζονται έργα». Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται επιφυλακτικός για το (δήθεν) αισιόδοξο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και δεν άφησε περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ πριν από την επίλυση του ονοματολογικού, παρόλο που η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη στη συμμαχία όλων των βαλκανικών χωρών.
 

«Η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς-  του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς. Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αναμένονται αποτελέσματα στο θέμα του ονόματος της FYROM.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου