Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η Βαρντάρσκα (FYROM) εξετάζει προσωρινή ονομασία για να εισέλθει στο ΝΑΤΟ;

Πρόκειται για χειρονομία με σκοπό τον τερματισμό της ένστασης από πλευράς Ελλάδος και την αντιμετώπιση της Ρωσικής παρέμβασης στα Βαλκάνια, γράφουν οι Financial Times στο άρθρο τους.

Εχθές, η Βρετανική εφημερίδα Financial Times κυκλοφόρησε άρθρο το οποίο έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια και αντιδράσεις. Το cosmostatus μεταφέρει ολόκληρο το άρθρο, όπως υπάρχει δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σημειώνεται πως οι Financial Times αποκαλούν την Βαλκανική χώρα «Μακεδονία» ενώ στη μετάφραση του άρθρου που ακολουθεί χρησιμοποιήθηκε η πριν το 1945 ονομασία τής χώρας αυτής, το Βαρντάρσκα.



Η Βαρντάρσκα θα εξετάσει νέες προτάσεις για το προσωρινό της όνομα σε μία προσπάθεια να ξεκλειδωθεί η αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η συμμετοχή στην συμμαχία θα βοηθούσε να ηρεμήσει η ευρύτερη Βαλκανική περιοχή μετά από αρκετούς μήνες πολιτικής έντασης, ακόμη και περιστασιακής αιματοχυσίας, θα πει ο Νίκολα Ντιμιτροβ στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες την Δευτέρα.

Ο κ.Ντιμιτρόβ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για το όνομα, αλλά θα συναντήσει Έλληνες Υπουργούς την Τετάρτη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά το veto της Αθήνας στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Θα ρωτήσω την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα επιθυμεί – επιθυμεί μία σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη;» είπε σε συνέντευξή του. «Εάν είμαστε καλό γείτονας, τότε ελπίζω πως οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα αντιληφθούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Η Βαρντάρσκα, που αποκαλεί τον εαυτό της Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξοργίζει τους Έλληνες που πιστεύουν πως το όνομα υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις προς τη βόρεια Ελληνική επαρχία που έχει το ίδιο όνομα. Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ανταγωνίστηκε επιπρόσθετα την Αθήνα, μετονομάζοντας αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους, χρησιμοποιώντας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, εμφανίζοντάς τον ως δικό τους εθνικό ήρωα.

Η αλλαγή του ονόματος υπάρχει από το παρελθόν και παλαιότερες προτάσεις περιλαμβάνουν το Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η χώρα εισήχθη στον ΟΗΕ ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά ενδείξεις Ρωσικής παρέμβασης στα Βαλκάνια ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα των δυτικών να υπάρξει λύση στην διαμάχη και να επεκταθεί το ΝΑΤΟ.

Το Μαυροβούνιο έγινε μέλλος της συμμαχίας στις 5 Ιουνίου, λίγους μήνες μετά από μία υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Δυτικοί αναλυτές είπαν πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βοηθούσε τη νέα κυβέρνηση της Βαρντάρσκα να γεφυρώσει την πολιτική διαφορά, για την οποία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεσολαβούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. «Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και τίποτα δεν θα αποτελέσει ένα καλύτερο σημάδι επιτυχίας, παρά μια σημαντική πρόοδος στη διαμάχη για το όνομα» είπε ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας, Florian Bieber.

Η Ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαιρετήσει την κυβέρνηση στα Σκόπια ως πιο συνεργάσιμη από την ισχυρά εθνικιστική προκάτοχό της και αξιωματούχοι έδωσαν στον κ. Ντιμιτρόβ σημάδια προσεκτικού καλωσορίσματος. «Υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία (στο θέμα του ονόματος) και ελπίζουμε για πρόοδο κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Αλλά απέκλεισε τον ορισμό χρονοδιαγράμματος για επίτευξη συμβιβασμού: «Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι για περισσότερο από δύο δεκαετίες και θα ήταν πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Ο κ. Ντιμιτρόβ είπε πως οποιοδήποτε νέο όνομα να πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα και η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν φέρει το θέμα προς ψήφιση. Και πρόσθεσε πως μία συμφωνία, που οι αναλυτές πιστεύουν πως θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός έτους, θα βοηθούσε όσους κάνουν έκκληση να επανασχεδιαστεί ο πολιτικός χάρτης της περιοχής και να μην υπάρχει κίνδυνος ανοίγματος των πολιτικών και εθνικιστικών διαφορών.

«Τα Βαλκάνια δεν είναι ένα πολύ ευτυχισμένο μέρος. Σε πολλά μέρη, οι άνθρωποι αισθάνονται πως υπάρχει ευκαιρία για αλλαγή του καθεστώτος στις περιοχές του μετά-Γιουγκοσλαβικού πολέμου» είπε. «Η είσοδος της Βαρντάρσκα στο ΝΑΤΟ θα επιφέρει ένα καθεστώς ηρεμίας στην περιοχή».

Αντιθέτως, οι αξιωματούχοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού διεθνικού κυβερνόντος κόμματος της Ελλάδος, μίλησαν ανοιχτά πως συμφωνούν σε ένα σύνθετο όνομα που θα διαλέξει η Βαρντάρσκα. Αλλά στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κινηθεί προσεκτικά. Ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση, το μικρό δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ή ΑΝΕΛ, είναι άγρια εθνικιστικό.

«Είναι δύσκολο να υπάρχει αισιοδοξία (για λύση) όταν σκέφτεσαι πως η εθνικιστική ρητορική είναι αυτή που ορίζει τους ΑΝΕΛ για τους ψηφοφόρους του» δηλώνει ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Υπάρχει επίσης μια σιωπηρή εθνικιστική φατρία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα πρέπει να υπολογιστεί».



Διαβάζοντας ολόκληρο το άρθρο των Financial Times, διαπιστώνει κανείς πως η Βαρντάρσκα αρνείται να προβεί σε κάποιον πραγματικό συμβιβασμό για το όνομά της και επίσης διαπιστώνεται πως δεν έχει σκοπό να σταματήσει τον σφετερισμό του ονόματος και της ιστορίας της Ελληνικής Μακεδονίας.
 

Η Βαρντάρσκα ζητά προσωρινή ονομασία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ποιος κατοχυρώνει όμως την Ελλάδα πως λίγους μήνες μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δεν θα επαναφέρει για χρήση το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν δεν έχει προηγηθεί η τελική λύση για την ονομασία της;
 

Είναι καιρός το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, που εξ’ αρχής δεν έχει «διαπραγματευτεί» κατάλληλα το όνομα της χώρας αυτής, να φέρει στο τραπέζι το όνομα που χρησιμοποιούσε η χώρα αυτή ως το 1945, το Βαρντάρσκα. Αν και πάλι δεν είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι της χώρας αυτής, υπάρχει και το Νοτιοσλαβία.

Φυσικά, το όποιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί και από τους Έλληνες πολίτες με δημοψήφισμα, όπως αυτό που προτίθενται να κάνουν και οι Βόρειοι γείτονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου