Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Επιταχύνεται η κατασκευή του EastMed – Αναφορά σε Ελληνική ΑΟΖ

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, κατά την χθεσινή 3η τριμερή συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν πως θα επιταχύνουν τη κατασκευή του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η κατασκευή του αγωγού EastMEd βάζει την Τουρκία στο περιθώριο, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο του Ερντογάν για την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, έτσι ώστε να ρυθμίζει αυτός την ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου πως είναι «ενθουσιασμένος» με τον αγωγό που θα ενώσει τις τρεις χώρες (Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα) με την Ιταλία και πρόσθεσε:
«Φυσικά, η ιδέα του αγωγού EastMed θα είναι μια επανάσταση. Είχαμε προκαταρκτικές μελέτες, φαίνεται πολλά υποσχόμενη και θα εξετάσουμε περαιτέρω».

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν τον περασμένο Απρίλιο να προχωρήσουν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το μήκος του αγωγού θα είναι 2000km και θα κοστίσει 6,7 δισ. δολάρια.

Η Ευρώπη είναι υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (δεν επιθυμεί το Ρωσικό μονοπώλιο), ενώ η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει ενεργειακός κόμβος, από όπου το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ιταλία.

Την επιτάχυνση του έργου ανακοίνωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι τρεις ηγέτες επίσης ανακοίνωσαν την ανάπτυξη της ηλεκτρικής σύνδεσης των τριών χωρών μέσω καλωδίου. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται στο Ισραήλ και με το καλώδιο θα μεταφέρεται στην Κύπρο και από εκεί στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως τον πόλεμο στη Συρία, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό και συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στην Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποιούν τακτικά τριμερείς συναντήσεις κορυφής.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι οι μόνες πραγματικές Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά:
«Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας».

Τα λεγόμενα του Νίκου Αναστασιάδη ήταν έμμεση αναφορά στα γυμνάσια που πραγματοποίησαν 400 Ισραηλινοί κομάντος στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για πρώτη φορά επίσημη αναφορά στην Ελληνική ΑΟΖ, η οποία όμως ακόμη δεν έχει ανακηρυχθεί επίσημα, αλλά όπως είναι γνωστό γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο, ενώ η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν δηλώσει πως συμφωνούν με τις αποφάσεις της Ελλάδας.

«Η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα, τόσο στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερη προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.



Με πληροφορίες από την Jerusalem Post, ΕΡΤ και Mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου