Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Δανία θα ποινικοποιήσει την βοήθεια που προσφέρουν οι ΜΚΟ στους παράνομους μετανάστες στη Μεσόγειο

Η Δανία εξετάζει την τιμωρία των ΜΚΟ που σώζουν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με βάρκες. Η πρόταση έτυχε υποστήριξης ακόμη και από την υπηρεσία μετανάστευσης της ΕΕ, αλλά δέχτηκε κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Δανίας θέλει να σταματήσουν οι ΜΚΟ να βοηθούν άθελά τους την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς την Ευρώπη, με το να σώζουν τους παράνομους μετανάστες όταν αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με βάρκες τη Μεσόγειο θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Marcus Knuth τόνισε πως η κυβέρνηση της Δανίας ακολουθεί την γραμμή της ΕΕ και της Frontex που επίσης καταδικάζει τις ΜΚΟ για χρηματοδότηση ή συμμετοχή στις διαδικασίες διάσωσης.

«Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική που ασκείται. Οι οργανώσεις που βοηθούν τους παράνομους μετανάστες, δημιουργούν κίνητρα ώστε να γίνεται το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο θάλασσα. Θα πρέπει να εξετάσουμε την προέλευση της χρηματοδότησης αυτών τον οργανώσεων και εάν αυτή προέρχεται από τη Δανία, θα επανεξετάσουμε την υποστήριξή μας προς αυτές» είπε ο Marcus Knuth.

Την υποστήριξή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης της Δανίας εξέφρασαν επίσης το Λαϊκό Κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα της χώρας.

Στην παρούσα φάση, ανοιχτά της Λιβύης στη Μεσόγειο, δραστηριοποιούνται με πλοία εννέα (9) ΜΚΟ. Ο διάπλους του Μεσογείου από την Λιβύη είναι ο δημοφιλέστερος δρόμος των παράνομων μεταναστών από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία προς την Ευρώπη.

Την περασμένη χρονιά, 181.000 άνθρωποι αποτόλμησαν τον επικίνδυνο διάπλου. Από αυτούς, 5.000 πνίγηκαν. Την τρέχουσα χρονιά, 72.000 παράνομοι μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία μέσω θάλασσας, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν πως έχουν σώσει περίπου το ένα τρίτο από αυτούς, ενώ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν 2.000 θανάτους.

Μόλις μία από τις εννέα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο λαμβάνει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Δανίας, η Red Barnet, πρόεδρος της οποίας είναι η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας (από το 2011 ως το 2015) Helle Thorning-Schmidt.

Φυσικά, η ΜΚΟ Red Barnet δεν ενθουσιάστηκε από την πρόθεση της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των προσπαθειών μας και της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων. Αυτό αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες» δήλωσε ο Jonas Keiding Lindholm της ΜΚΟ Red Barnet.

Στην πρόθεση της κυβέρνησης άσκησε κριτική και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Judith Sunderland.

«Η λογική αυτών που ασκούν κριτική στις επιχειρήσεις διάσωσης ως παράγοντα έλξης, είναι πως αυτές οι οργανώσεις θα πρέπει να σταματήσουν να σώζουν ανθρώπους και να τους αφήνουν να πνίγονται, ώστε να αποθαρρύνονται οι άλλοι» δήλωσε η Judith Sunderland.

Η Σουηδική τηλεόραση μετέδωσε πως οι νεαροί άνδρες που προέρχονται από μη εμπόλεμες περιοχές, ταξιδεύουν στην Ευρώπη επειδή την βλέπουν ως μηχανή παραγωγής χρημάτων!

«Ποτάμια παράνομων μεταναστών έρχονται από την Δυτική Αφρική. Πρόκειται για σχεδόν αποκλειστικά για άνδρες από την Σενεγάλη, τη Νιγηρία, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάμπια. Αυτές είναι Δημοκρατίες με καλή οικονομική ανάπτυξη. Άκουσαν πως η Ευρώπη είναι παράδεισος και αναζητούν την ευτυχία και την καλύτερη ζωή» είπε η Erika Bjerström στην Σουηδική τηλεόραση SVT.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι νεαροί άνδρες είναι παραπληροφορημένοι, καθώς βλέπουν την Ευρώπη σαν μηχανή παραγωγής χρημάτων» πρόσθεσε η Erika Bjerström και τόνισε πως το 90% αυτών των ανθρώπων είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή.

Πρόσφατα, Φινλαδοί αξιωματούχοι παρενέβησαν για να εμποδίσουν έναν υπάλληλο του Υπουργού Εργασίας που θέλησε να μειώσει τη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ που βοηθούν τα παιδιά μεταναστών. Παρόλο που η απόφαση αναστράφηκε «στερούμενη λογικής», ο υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε εντολές και δεν έδρασε αυτοβούλως.



Πηγή: Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου