Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Αν. Μεσογείου έθεσε ο Γιλντιρίμ

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έθεσε με τον πιο ύπουλο αλλά και σαφή τρόπο θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Όταν βέβαια η Τουρκία κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση, εννοεί να ωφεληθεί μόνο αυτή, εκμεταλλευόμενη κοιτάσματα που δεν της ανήκουν, αλλά βρίσκονται στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε το μεγάλο θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, πηγές ενέργειας που δεν είναι παρά μία πανανθρώπινη κληρονομιά, είναι πηγές που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και πρέπει να γίνουν εργασίες ούτως ώστε να μην περιορίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και με άλλες χώρες».

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ενεργειακά, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε:
«Ως προς τη χρήση των πηγών ενέργειας, των κοιτασμάτων, εκεί η συνεργασία πρέπει να διέπεται από την αντίληψη της αμοιβαίας ωφέλειας».

Πόσο πιο καθαρά θα πρέπει να τεθεί από την Τουρκία η απαίτησή της για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου; Κοιτασμάτων που δεν ανήκουν στην Τουρκία, κοιτασμάτων επί των οποίων η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα, καθώς αυτά βρίσκονται στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στο ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που ορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να καταλάβει η Τουρκία ποιος είναι τα δίκαιο, είναι η ισχύς των όπλων, την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή και οι Ευρωπαίοι δήθεν εταίροι μας, μάς αρνούνται να αποκτήσουμε, προφασιζόμενοι το «υπέρογκο» χρέος μας. Επομένως, οι δήθεν εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ λειτουργούν προς όφελος της Τουρκίας. Αλήθεια, τέτοιους εταίρους θέλει η Ελλάδα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου