Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Έμμεση αλλά σαφής αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με έμμεσο, αλλά σαφέστατο τρόπο, έχει αναγνωρίσει την Ελληνική ΑΟΖ, παρόλο που η Ελλάδα δεν την έχει ακόμη ανακηρύξει. Με τον τρόπο αυτό οδηγούνται στο κενό οι παράλογες Τουρκικές απαιτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ ήδη από το 2011 αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ΑΟΖ, η οποία συμπίπτει με αυτή που εδώ και χρόνια οι Έλληνες διεκδικούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η ORECCA (Offshore Renewable Energy Conversion Platform Coordination Action) που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη (αιολική ενέργεια, ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας και ενέργεια από παλίρροιες), δημοσίευσε μία έρευνα την οποία συνέταξαν πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες, η οποία υιοθετήθηκε από την ΕΕ.

Στην έρευνα αυτή, χρησιμοποιήθηκαν πολλοί χάρτες με τις ΑΟΖ των χωρών μελλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΑΟΖ που χρησιμοποιήθηκε και εγκρίθηκε από την ΕΕ, είναι αυτή που υποστηρίζει η Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.



Την ΑΟΖ αυτή, αμφισβητεί η Τουρκία, προβάλλοντας ανυπόστατες και παράλογες απαιτήσεις, ώστε να κλέψει το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επομένως, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φοβάται να ανακηρύξει την ΑΟΖ της, καθώς αυτή ήδη αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το project ORECCA δημοσίευσε τον οδικό χάρτη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ΕΕ. Το έγγραφο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της ORECCA. Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν πολλοί χάρτες για διάφορους λόγους, που όλοι δείχνουν την ίδια ΑΟΖ για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη μελέτη είναι η ΑΟΖ της Κύπρου, όπου οι Βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας απεικονίζονται να διαθέτουν δική τους ΑΟΖ. Αυτό όμως δεν το αποδέχεται ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε και η ΕΕ. Μάλιστα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, υπέβαλλε ερώτηση στην Κομισιόν, από την οποία αναμένει επίσημη τοποθέτηση.

Θα ήταν προς όφελος της Ελλάδος, εάν κάποιος Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει θέση και στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ.


Η έκθεση ORECCA δεν είναι η μοναδική στην Ευρώπη. Υπάρχει και άλλη έκθεση που χρησιμοποιεί παρόμοιους χάρτες για τις ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, η EWEA (European Wind Energy Association) χρησιμοποιεί τους ίδιους χάρτες για να παρουσιάσει τις μελέτες της και επομένως αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ.



Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο του 2016 είχαμε αποκαλύψει πως η Ελληνική ΑΟΖ αναγνωρίζεται και από την Marine Regions με επίσημο τρόπο σε όλους τους χάρτες.
Διαβάστε τι είχαμε αποκαλύψει τότε, στο άρθρο: Παγκόσμια δικαίωσης της Ελλάδας για την ΑΟΖ

ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ (COSMOSTATUS) ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (LIVE LINK) ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ COSMOSTATUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου