Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η ΕΕ έστειλε τελεσίγραφο σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία για το μεταναστευτικό

Η ΕΕ έστειλε τελεσίγραφο συμμόρφωσης στην απόφαση για κατ’ αναλογία μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν θα συμμορφωθούν.

Η απόφαση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Κατά της απόφασης για μετεγκατάσταση είχαν ταχθεί η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Η Προεδρία της Πολωνίας έθεσε θέμα δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο λαός για το αν η χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί στην απόφαση της ΕΕ και να δεχτεί πρόσφυγες εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας απείλησε πως θα φέρει το θέμα ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η Πολωνία ίσως προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το θέμα το 2019, παράλληλα με τις εθνικές εκλογές. Το δημοψήφισμα θα έχει σκοπό να αναγκάσει την όποια κυβέρνηση εκλεγεί να ακολουθήσει την βούληση του Πολωνικού λαού στο θέμα της αποδοχής ή όχι προσφύγων.

Η Πολωνία έχει αρνηθεί σθεναρά να εφαρμόσει την απόφαση της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Πολωνία θα πρέπει να δεχτεί 7.000 πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα η ΕΕ διαμαρτύρεται για την μη συμμόρφωση στην ίδια απόφαση και της Τσεχίας.

Άλλες χώρες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Η Τσεχία υποδέχτηκε μόλις 12 μετανάστες την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ΕΕ μέσω του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, προειδοποίησε την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε πως η μη εφαρμογή της απόφασης θα βαθύνει τις διαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Ο Επίτροπος μετανάστευσης εξήρες την Αυστρία και τη Σλοβακία για την απόφασή τους να συμμορφωθούν, παρόλο που μέχρι τις 9 Ιουνίου η Σλοβακία είχε δεχτεί μόλις 16 πρόσφυγες και μετανάστες και η Αυστρία κανέναν!

«Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Όσοι θέλουν να επωφεληθούν από την αλληλεγγύη, υπό τη μορφή χρηματικών πακέτων συνοχής, πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» είπε ο Πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία επιθυμεί να μεταφέρονται σε ελεγχόμενους χώρους στην Τυνησία και την Αίγυπτο όσοι παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο. Το σχέδιο δεν το δέχεται η Τυνησία, ενώ τον προβληματισμό της έχει εκφράσει και η Αίγυπτος.

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα η Λιβύη λαμβάνει αρκετά εκατομμύρια για να προσπαθήσει να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα. Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία χώρων κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Αφρική, έναντι σημαντικών οικονομικών ανταλλαγμάτων.



Με πληροφορίες από το Bloomberg, το Sputnik και την Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου