Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι Τουρκμένοι του Ιράκ ζητούν ειδικό καθεστώς στην μετά ISIS εποχή

Η Τουρκία προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στις γειτονικές της χώρες. Έτσι, τώρα βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει ειδικό καθεστώς για τους Τουρκμένους του Ιράκ, οι οποίοι ζουν σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη στην Βαγδάτη, για να συζητηθεί το μέλλον της κοινότητας των Τουρκμένων του Ιράκ στην μετά Ισλαμικό Κράτος εποχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του προέδρου του Ιρακινού κοινοβουλίου Salim al-Jabouri και συμμετείχε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Haidar al-Abadi, Ιρακινοί πολιτικοί, αντιπρόσωποι ξένων αποστολών και πολίτες από διάφορες περιοχές των Τουρκμένων.

«Θέλουμε υποστήριξη και εξοπλισμό των Τουρκμενικών δυνάμεων του Hashd al-Shaabi» είπε ο ηγέτης του Ιρακινού Τουρκμενικού μετώπου Ershad Salihi, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Θέλουμε μερίδιο για Τουρκμένους φοιτητές σε στρατιωτικές σχολές και την αστυνομική ακαδημία και την δημιουργία Τουρκμενικής δύναμης για να προστατεύει τις περιοχές της» συμπλήρωσε ο Ershad Salihi, ζητώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Ιρακινούς να επιστρέψουν στα στπίτια τους.

Ο Ershad Salihi κάλεσε σε διάλογο την Κεντρική Κυβέρνηση, την Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση και τις ΜΚΟ, με σκοπό την επίλυση των διαφορών για την πόλη του Κιρκούκ.

Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ, αποτελεί μεγάλο ζήτημα για την Βαγδάτη και τους Κούρδους, στο θέμα του μοιράσματος των εξαγωγών πετρελαίου.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα υψώθηκε στο Κιρκούκ η σημαία των Κούρδων, δίπλα στην Ιρακινή σημαία.

Ο Ershad Salihi απαίτησε από τους Κούρδους του Ιράκ (KRG) να παραχωρήσουν πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα στους Τουρκμένους που ζουν στην πόλη Ερμπίλ.

Από την πλευρά του, ο Salim al-Jabouri κάλεσε τους Τουρκμένους να συμμετάσχουν στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
«Οι Τουρκμένοι αποτελούν έναν πυρήνα της εθνικής διαφορετικότητας της χώρας. Πάντα υπήρξαν το πιστό παιδί του Ιράκ. Έχουν υποφέρει πολύ από τα προηγούμενα καθεστώτα και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν θα αφήσουμε το Ιράκ να διαλυθεί. Αρνούμαστε την ιδέα διαίρεσης του Ιράκ σε μικρότερες χώρες, καθώς αυτό παραβιάζει την αδιαίρετη ακεραιότητά μας» είπε ο Salim al-Jabouri.

Στο μεταξύ, οι Τουρκμένοι αναμένεται να παρουσιάσουν προτάσεις στην Ιρακινή κυβέρνηση, για τον τρόπο διακυβέρνησης των περιοχών των Τουρκμένων. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση να αποκτήσει το Κιρκούκ «ειδικό καθεστώς».

«Οι Τουρκμένοι συναντήθηκαν την Τρίτη και αποφάσισαν να προτείνουν ειδικό καθεστώς για το Κιρκούκ» είπε ο επικεφαλής του Τουρκμενικού Μετώπου Arshad al-Salehi στο πρακτορείο Anadolu.

Η πρόταση έχει σκοπό να προσφέρει ικανή προστασία στους Τουρκμένους στις περιοχές που αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ, στην εποχή μετά το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι Τουρκμένοι σχεδιάζουν να παρουσιάσουν παρόμοιες προτάσεις για την περιοχή Tal Afar της επαρχίας Νινευή και την περιοχή Tuz Khurmatu της επαρχίας Σαλαντίν» είπε ο Arshad al-Salehi, τονίζοντας την ανάγκη ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Tal Afar και τον «τερματισμό της παρουσίας στην περιοχή των τρομοκρατών του PKK/PYD».

Ο Arshad al-Salehi είπε στο πρακτορείο Anadolu πως υπάρχει συνωμοσία για εξάπλωση των τρομοκρατικών οργανώσεων (εννοεί τους Κούρδους) στις περιοχές των Τουρκμένων του Βορείου Ιράκ. 



Σημείωση: Παρατηρείστε την σημαία των Τουρκμένων του Ιράκ. Συγκρίνετέ την με την σημαία της κατεχόμενης Κύπρου και την σημαία των Ουιγούρων της Κίνας, που αποτελούν το πατρώο γένος των Τούρκων…

Σημαία Κατεχομένων Κύπρου

 Σημαία Ουιγούρων Κίνας

Σημαία Τουρκίας

 Σημαία Τουρκμένων 1

 Σημαία Τουρκμένων 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου