Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Απειλεί με θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ ο «διαπραγματευτής» Espen Barth Eide;

Απείλησε (ή προειδοποίησε) με θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΖΟ ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού Έσπεν Μπάρθ Έιντε; Γνωρίζει κάτι ή μήπως προσπαθεί να στριμώξει την Κυπριακή Δημοκρατία ευνοώντας τους Τουρκοκύπριους;

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ λόγω των προγραμματισμένων γεωτρήσεων μέσα στο καλοκαίρι εξέφρασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ θεωρεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ως το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας κρίσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε πως κατανοεί και συμφωνεί με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Τόνισε όμως ότι η αρχή που έχει καθιερωθεί για τη διεξαγωγή των συνομιλιών είναι αυτή της αλληλεξάρτησης μεταξύ των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ας δούμε, πως ακριβώς δημιουργήθηκε το θέμα της απειλής για θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Το Βήμα ο Νορβηγός διαπραγματευτής του ΟΗΕ:

Ερώτηση: Υπάρχουν ακόμη δύο ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Το πρώτο είναι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το δεύτερο είναι η συσχέτιση του Κυπριακού με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και τα πιθανά οφέλη που η Άγκυρα αναμένει από αυτές. Πόσο επηρεάζουν τις συνομιλίες;

Απάντηση: Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία έχει ειλικρινές ενδιαφέρον να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές μίας συνεργασίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία και η ίδια θα λάβει μέρος. Επιπρόσθετα, έπειτα από μία δύσκολη περίοδο πριν από το δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα, η Άγκυρα κινείται σε μία λογική να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ΕΕ.

Ερώτηση: Ανησυχείτε για κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι;

Απάντηση: Βεβαίως ανησυχώ και προβληματίζομαι. Πιστεύω δε ότι είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης.

Από τις απαντήσεις του βλέπουμε ξεκάθαρα πως:
1. Ο κ. Έιντε προωθεί την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και από την Τουρκία.
2. Δεν εναντιώνεται και δεν καταδικάζει, ως όφειλε, την πιθανότητα δημιουργίας θερμού επεισοδίου από την μεριά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:
«Είχα κάμει κατ’ ιδίαν παραστάσεις, ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής» και τόνισε ότι θεωρεί τη χειρότερη συνταγή ή φάρμακο «να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων».

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή να επιστρέψει στην Κύπρο, εκτός εάν αυτό κριθεί αναγκαίο ή του το ζητήσουν οι ηγέτες, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου