Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Βαρουφάκης: «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit»!

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θεωρεί τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η Τερέζα Μέι για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ «ακριβώς λάθος».

Σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε πως «η τακτική της Μέι είναι ακριβώς λάθος… Οι Βρυξέλλες θα θελήσουν να συντρίψουν την Βρετανία».

Σύμφωνα με το άρθρο των Times που αναδημοσιεύει ο Independent, είναι απίθανο η Τερέζα Μέι να δεχτεί συμβουλές από έναν αριστερό μοτοσικλετιστή που έγινε «κατά λάθος πολιτικός» και φοράει δερμάτινο μπουφάν (παρόλο που ταιριάζει με το παντελόνι του), αλλά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να να ακούσει τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο «rock star» πρώην Υπουργός της Ελλάδας γνωρίζει πολλά για την ισχυρή δύναμη της ΕΕ, από οποιονδήποτε άλλο σύγχρονο πολιτικό, έχοντας ξοδέψει 5 μήνες δίνοντας «μια μάταιη μάχη να σώσει τη χώρα του».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης που το 2015 προσπάθησε να επιτύχει μέσω διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα είπε πως το κύριο πρόβλημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού θα είναι με τις γραφειοκρατικές πρακτικές από τις Βρυξέλλες σε συνδυασμό με την «τεχνοκρατία που απεγνωσμένα παραμένει προσκολλημένη στη δική της υπέρογκα παράνομη εξουσία».

Ο πρώην Υπουργός θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker θα προσπαθήσει να κάνει την Βρετανία «παράδειγμα» και προειδοποιεί πως ανεξάρτητα από το πόσο πεισματικά επιμένει η Τερέζα Μέι σε μια συμφωνία επ’ ωφελεία της Βρετανίας, η ΕΕ δεν θα συναινέσει.

«Είναι εντελώς λάθος» είπε ο Βαρουφάκης αναφερόμενος στην Μέι. «Μπορείς να είσαι λάθος και μπορείς να είσαι ακριβώς λάθος. (Η Μέι) είναι ακριβώς λάθος. Η Βρετανία θα πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα προς κάθε κυβέρνηση πως έξοδος σημαίνει συντριβή. Βαδίζετε ενάντια σε συνδυασμό γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες και πολιτικών που αισθάνονται το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια τους, όπως η Angela Merkel. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πας εκεί και να πεις: ενεργοποιώ το Άρθρο 50 και θα πορευτώ μόνος μου».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης πιστεύει πως η Τερέζα Μέι έχει μη πραγματοποιήσιμες προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μάλιστα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σε ομιλία της παραδέχτηκε πως εάν οι διαπραγματεύσεις δεν εξελιχθούν καλά για την Βρετανία «διακινδυνεύεται η ασφάλεια και οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας των παιδιών μας και των εγγονών μας».
Επίσης κατηγόρησε τους πολιτικούς από την ΕΕ πως παρεμβαίνουν στις εκλογές της Βρετανίας με σκοπό να «χαλάσουν» το Brexit.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε πως οι συναντήσεις του για το μέλλον της Ελλάδας γέμισαν  με απογοήτευση και οι ελπίδες του για την επίτευξη συμβιβασμού καταστράφηκαν επειδή η ΕΕ «σιχαίνεται τη Δημοκρατία».

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να επιτρέψει συμφωνία που θα αφήνει την Βρετανία σε καλύτερη θέση» πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης πιστεύει πως η Τερέζα Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία τύπου Νορβηγίας για πέντε χρόνια, σαν εναλλακτική του Brexit, ώστε να δοθεί ο χρόνος για διευθέτηση των λεπτομερειών.

«Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που μετράει στην Ευρώπη. Το όνομα αυτού είναι Άγκελα Μέρκελ. Εάν η Τερέζα Μέι πει πως επιθυμεί συμφωνία τύπου Νορβηγίας, η Μέρκελ πιθανότατα θα πει «δόξα τω Θεώ» καθώς η καυτή πατάτα θα προσγειωθεί στα χέρια του επόμενου Καγκελάριου» πιστεύει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην ενωμένη αγορά της ΕΕ χωρίς να είναι πλήρες μέλος.  Ο Nick Clegg επίσης υποστηρίζει αυτή την άποψη. Όμως η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης θα είχε δημοκρατικό κόστος.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε την δύναμη και την επιρροή της Γερμανίας στην ΕΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άγκελα Μέρκελ είπε σε σύνοδο για το Brexit στις Βρυξέλλες, πως «κάποιοι στην Βρετανία έχουν ακόμη ψευδαισθήσεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου