Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν στον βυθό των Ελληνικών θαλασσών

Κάθε μέρα επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο και επιστημονικό τρόπο, αυτό που όλοι γνωρίζαμε από την δεκαετία του ’70: η Ελλάδα «κολυμπάει» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στη μνήμη μας όμως, ακόμα διατηρούνται έντονα οι εικόνες αυτών που κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα, να λένε χωρίς ίχνος ντροπής από το βήμα της Βουλής πως «πετρέλαιο δεν υπάρχει»…

Τουλάχιστον 10 πετρελαϊκά συστήματα, που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 20 φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί στον Πρίνο της Θάσου, εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με εργασία που έκανε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρία.

Τις πληροφορίες αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Μάριος Πατσουλές.

Με αφορμή την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας», στις 8 και 9 Ιουνίου στην Αθήνα, ο κ. Πατσουλές που είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών, ιδιαιτέρως της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Στόχος είναι η ανάδειξη του δυναμικού των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, ο εντοπισμός πιθανών προβλημάτων κ.α.



Ταυτόχρονα, έγιναν γνωστές και οι αναλύσεις των ερευνών που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου (London Geological Society) στις 12 Δεκεμβρίου 2016, που προσδιόρισαν με ακρίβεια τις θέσεις γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέγεθος των κοιτασμάτων ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία.

Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης (Λιβύη) και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια κοιτάσματα, αντίστοιχα του Αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

Το πρώτο κοίτασμα βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ».

Το Ελληνο-Λιβυκό κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 35 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και επιφάνεια 7.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τότε νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα Βιογενούς Φυσικού Αερίου στον κόσμο!


Η ανακάλυψη και η αποκάλυψη αυτή, μπορεί να αλλάξει τη τύχη της Ελλάδας και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της οικονομικής σκλαβιάς που της έχει επιβληθεί τα τελευταία 7χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνώντες θα αξιοποιήσουν το κοίτασμα προς όφελος της χώρας και δεν θα περάσει στα χέρια των δανειστών…

Από αυτό το κοίτασμα, περίπου το 40% ανήκει στην Ελλάδα και το 60% στην Λιβύη. Η αξία του κοιτάσματος που ανήκει στην Ελλάδα, φτάνει για να αποπληρωθεί ολόκληρο το χρέος της Ελλάδας!

Το συγκεκριμένο κοίτασμα, δεν βρίσκεται σε «αμφισβητούμενη περιοχή» από την Τουρκία. Απειλές από την Ιταλία και την Λιβύη δεν φαίνεται να υπάρχουν. Λόγω της εγγύτητάς του με την Ευρώπη, το κοίτασμα μπορεί να αποδειχτεί η λύση στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Θα αποτελέσει την πραγματική εναλλακτική λύση, που ευαγγελίζονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Οι εταιρείες PGS και Spectrum έχουν ήδη σαρώσει με σεισμικές καταγραφές 2D Και 3D νέας γενιάς, όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ Ελλάδας, Λιβύης, Κύπρου, Λιβάνου και Αιγύπτου).

Η γεωφυσική Εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» έκανε σεισμικές καταγραφές στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης, στη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή.



Οι δύο εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.

Με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» είναι επαναλαμβανόμενοι, διατρέχοντας τα Κυπριακά Οικόπεδα 10 και 11 της Exxon-Mobil & TOTAL μέχρι το Οικόπεδο 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται και εντός της Ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η ανακάλυψη με γεώτρηση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, οδήγησε σε σημαντικές ανατροπές του τρόπου αναζήτησης και εντοπισμού συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.

Το νέο ερευνητικό γεωλογικό μοντέλο, προσέθεσε νέες σημαντικότατες ερευνητικές γιγαντιαίες προσδοκίες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 


Πριν ένα χρόνο οι πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά στόχους ψαμμιτικών ταμιευτήρων υδρογονανθράκων.

Διαπίστωσαν όμως, ότι μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 4 κοιτάσματα επιπέδου Ζορ και στον Λίβανο επιπλέον άλλα 3 παρόμοια.

Όσον αφορά το κοίτασμα Ζορ γνωρίζουμε ότι έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχει τουλάχιστον 0,86 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βιογενούς αερίου.



Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δημοσιεύματα, το θαλάσσιο βάθος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τους αγωγούς φυσικού αερίου μιας και οι αγωγοί μπορούν να ποντιστούν σε μεγάλα βάθη χωρίς κατ’ ανάγκη να ακουμπούν στο πυθμένα της θάλασσας.

Άρα σε περίπτωση της επιβεβαίωσης της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων δυτικά της Κρήτης, η επιλογή της διαδρομής του αγωγού θα κριθεί από την απόσταση, που είναι μικρότερη προς την Πελοπόννησο από ότι προς την Ιταλία. Επιπλέον, υπάρχει και το πλεονέκτημα της μελλοντικής υποδομής (του αγωγού EastMed) που θα εξυπηρετεί τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου και θα κατευθύνεται μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Είναι γνωστό πως από ερευνητικής σκοπιάς, το παραπάνω θέμα απασχολεί την Ιταλία η οποία είναι μέλος της ΕΕ και θα πρέπει η Ελλάδα (που παλαιότερα είχε συζητήσει την δυνατότητα σύνδεσης Λιβύης & Ελλάδος με αγωγό φυσικού αερίου) να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ιταλία, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να διευθετήσει τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) με τη Λιβύη, ιδιαίτερα δε τα όρια του τριπλού σημείου οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης και Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου