Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει!

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Μαδρίτη επιβεβαίωσε την δέσμευσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu, ο Carles Puigdemont, επικεφαλής της επαρχίας της Καταλονίας είπε:
 «Αναμένουμε διάλογο, μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράτασης, αλλά εάν η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν συμφωνήσει για τις διεργασίες, θα προχωρήσουμε στο δημοψήφισμα».

Η δήλωσή του έγινε μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που διέρρευσαν και δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Pais, με σκοπό να δείξει την πρόθεση της κυβέρνησης της Καταλονίας να αποσχιστεί από την Ισπανία και να τονίσει πως η Μαδρίτη δεν θα πρέπει να επιτρέψει το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας αρνήθηκε την εγκυρότητα και την σχετικότητα του εγγράφου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, ασκώντας κριτική στον Carles Puigdemont για την μη συζήτηση του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο, αλλά για συζήτηση κατ’ ιδίαν, είπε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα:
«Ο εκβιασμός και οι απειλές που θέτει (ο Carles Puigdemont) είναι μη ανεκτές».

Ο Carles Puigdemont είπε πως προσπάθησε να παρουσιάσει τις προτάσεις του στη Γερουσία, αλλά αντιμετώπισε την απόρριψη του διαλόγου από την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη και η Καταλονία βρίσκονται σε διαμάχη για την ανεξαρτησία της δεύτερης από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι υποστηρικτές της απόσχισης της Καταλονίας κέρδισαν την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές και υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Φθινόπωρο του 2017, για την ανεξαρτησία από την Μαδρίτη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποσχέθηκε να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.

«Μπορώ να πως στον λαό της Ισπανίας, να μην ανησυχεί, επειδή αυτό (η απόσχιση) δεν θα συμβεί ποτέ και η εθνική κυριαρχία θα παραμείνει εθνική κυριαρχία, όσο όλοι οι Ισπανοί, μαζί, επιθυμούν να είναι μαζί» πρόσθεσε ο Mariano Rajoy κατά τη διάρκεια συνεδρίου εχθές Δευτέρα.

Ο Carles Puigdemont απάντησε πως παρόλο που είναι ανοιχτός στον διάλογο, η Καταλονία «αποφάσισε να αποφασίσει» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει αρκετή δύναμη να σταματήσει την Δημοκρατία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου