Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Απάντησε και η Ελλάδα στον ΟΗΕ στις Τουρκικές προκλήσεις για την ΑΟΖ

Επίσημη απάντηση της Ελλάδας στις παράνομες Τουρκικές διεκδικήσεις στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, είχαμε από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κ. Αικατερίνη Μπούρα.

Η Ελληνική απάντηση δημοσιεύθηκε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα συμπεριληφθεί και στο επόμενο δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας.

Θυμίζουμε πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε ουσιαστικά Τουρκικό casus belli στον ΟΗΕ εναντίον της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της επιστολής του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, που αμφισβητούσε την ΑΟΖ της Κύπρου Δυτικά του 32ου μεσημβρινού και ουσιαστικά της απαγόρευε να προβεί σε εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Διαβάστε για το θέμα στον σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2017/05/casus-belli.html

Η Κύπρος είχε απαντήσει και είχε απορρίψει τους Τουρκικούς ισχυρισμούς με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Διαβάστε για το θέμα στον σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2017/05/6.html

Στην επιστολή (A/71/901–S/2017/416) της κ. Αικατερίνης Μπούρα για λογαριασμό της Ελλάδος στον ΟΗΕ, αναφέρεται ότι:

«Σε σχέση με την επιστολή της 12ης Απριλίου 2017 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τον Γενικό Γραμματέα (A/71/875-S/2017/321), έχω την τιμή να δηλώσω τα παρακάτω:

Η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τούς Τουρκικούς ισχυρισμούς που περιέχονται στην ανωτέρω αναφερόμενη επιστολή που σχετίζεται με τον ορισμό των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως αβάσιμους, αθεμελίωτους και κενών νομικής βάσης.

Τέτοιοι ισχυρισμοί αγνοούν πλήρως τα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δυτικά του μεσημβρινού 32°1’18’’Ε. Τα δικαιώματα αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με το σύνηθες και με το συμβατικό διεθνές δίκαιο, τα Ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στην αναφερθείσα περιοχή, δικαιούνται δικές τους θαλάσσιες ζώνες (ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και / ή αποκλειστική οικονομική ζώνη), όπως κάθε άλλη χερσαία επικράτεια.
 

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει την θέση της σε αυτά τα θέματα όπως έχουν εκφραστεί σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών της 23ης Μαΐου και 8ης Δεκεμβρίου 2016 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα (A/70/900-S/2016/474 και A/71/675-S/2016/1043, αντίστοιχα) και τη ρηματική διακοίνωση Νο.974 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας, με ημερομηνία 8 Μαΐου 2012.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν διακινούσατε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, της ημερήσιας διάταξης 42 και 73 (α) και του Συμβουλίου Ασφαλείας και εάν την δημοσιεύατε στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας
».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου