Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Απόβαση του Ισλαμικού Κράτους στις Φιλιππίνες!

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση των Φιλιππίνων διέταξε τον στρατό να εκκαθαρίσει το νησί Μιντανάο από τους Ισλαμικούς πυρήνες που άρχισαν να μάχονται και να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως μεταξύ των τζιχαντιστών που δρουν στη χώρα είναι Ινδονήσιοι, Μαλαισιανοί, αλλά και από άλλες εθνικότητες.

Ο στρατός των Φιλιππίνων έχει αναπτύξει ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις για να πολεμήσει τους αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Marawi.

Ο σκοπός των Ισλαμιστών ανταρτών είναι να δημιουργήσουν βάσεις στο κυρίως Μουσουλμανικό νησί Μιντανάο, όπου θα συγκεντρωθούν εξτρεμιστές κυρίως από την νοτιοανατολική Ασία.

«Αυτό που συμβαίνει στο Μιντανάο δεν αποτελεί επανάσταση των Φιλιππινέζων. Πρόκειται για εισβολή ξένων τρομοκρατών, που υπάκουσαν την έκκληση του Ισλαμικού Κράτους, πως εάν αδυνατούσαν να πάνε στη Συρία ή στο Ιράκ, να κατευθυνθούν στις Φιλιππίνες» δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Jose Calida.

Ο Πρόεδρος της χώρας Rodrigo Duterte απείλησε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, ώστε να σταματήσει την εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ο Πρόεδρος έκανε έκκληση στους τοπικούς άρχοντες και στους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες να εργαστούν μαζί με την κυβέρνηση και να απωθήσουν τους εξτρεμιστές.

Ο Rodrigo Duterte είχε πρόσφατα προειδοποιήσει πως οι νότιες Φιλιππίνες κινδύνευαν να «μολυνθούν» από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έφυγαν από το Ιράκ και τη Συρία.

Η οργάνωση Maute που έχει δηλώσει υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, έχει καταλάβει γέφυρες και κτίρια. Η οργάνωση κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις της, παρά την επίθεση του στρατού των Φιλιππίνων. Στις μάχες σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες και 31 μαχητές.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει τις Φιλιππίνες στη μάχη τους κατά των «δειλών τρομοκρατών».

Ελάχιστοι από τους 200.000 κατοίκους της πόλης Marawi έμειναν στις εστίες τους, μετά την τρελή επίθεση των ανταρτών, που κατέλαβαν και κατέστρεψαν σχολεία, κολλέγια και ένα νοσοκομείο. Επίσης απελευθέρωσαν περισσότερους από 100 φυλακισμένους, ενώ πήραν ομήρους έναν ιερέα και τους πιστούς από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης.

Καραβάνια οχημάτων με πρόσφυγες από την πόλη συνοδευόμενα από στρατιώτες που έφεραν βαρύ οπλισμό, έφθασαν στην γειτονική πόλη Iligan.

«Προετοιμαζόμασταν για τις εξετάσεις και ακούγαμε τους πυροβολισμούς και τις βόμβες. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Τον ίδιο φόβο ένοιωσαν και οι Μουσουλμάνοι αδερφοί μας. Αυτοί οι τρομοκράτες δεν είναι πραγματικοί Μουσουλμάνοι» είπε στο Reuters ο Χριστιανός φοιτητής Mark Angelou Siega.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Jose Calida είπε ότι οι αντάρτες Maute και το Ισλαμικό Κράτος ονειρεύονται να δημιουργήσουν στο νησί Μιντανάο μια «επαρχία του ISIS» και πως η κυβέρνηση δεν αποτελεί τον μόνο στόχο τους.

«Θεωρούν άπιστους, είτε τους Χριστιανούς είτε τους Μουσουλμάνους και όλοι αποτελούν στόχο. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως το ISIS έχει ριζοσπαστικοποιήσει αρκετούς  νέους Φιλιππινέζους Μουσουλμάνους» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουέρτε έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές τους αντάρτες του νησιού Μιντανάο κατά την επί 22 χρόνια θητεία του στη Δημαρχία της μεγαλύτερη πόλης του νησιού Davao. Όμως, η εμφάνιση της ομάδας Maute και οι σχέσεις της με το δίκτυο Abu Sayyaf, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της προεδρίας του, καθώς εκλέχθηκε υποσχόμενος να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Φιλιππίνων πιστεύουν πως οι ανταρτικές ομάδες από δύο διαφορετικά μέρη του νησιού Μιντανάο, σχετίζονται με τον Isnilon Hapilon, που είναι ηγετικό στέλεχος μιας φατρίας του Abu Sayyaf και το Ισλαμικό Κράτος τον έχει ανακηρύξει «εμίρη» στις Φιλιππίνες. Ο Isnilon Hapilon ήταν ο στόχος της αποτυχημένης επίθεσης του στρατού που έγινε την Τρίτη.

Η οργάνωση Abu Sayyaf είναι ιδιαίτερα γνωστή για πειρατεία και απαγωγές, ενώ συνήθως αποκεφαλίζει τα θύματά της, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί Δυτικοί. Για την οργάνωση Maute είναι γνωστά λιγότερα, αλλά έχει αποδείξει την σκληρότητά της και την αντοχή της στις μάχες, παρόλο που δέχεται επιθέσεις με βαριά όπλα πυροβολικού και από αέρος. Επίσης, παρόλο που υφίσταται βαριές απώλειες, καταφέρνει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της σύντομα.

Ο Πρόεδρος Ντουέρτε προειδοποίησε για την εξάπλωση του εξτρεμισμού μετά την έκρηξη βόμβας στην πόλη Davao τον Σεπτέμβριο του 2016, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Η οργάνωση Maute κατηγορήθηκε και για την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Μανίλα τον Νοέμβριο του 2016.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου