Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ιταλός οικονομολόγος: Αβέβαιο το μέλλον της ΕΕ – θέμα χρόνου η πτώση του Ευρώ

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικού οργανισμού είναι αβέβαιο και η διάλυση της ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα Antonio Maria Rinaldi.

Η Ιταλία υποστήριξε άπληστα το ευρώ όταν αυτό εισήχθη ως κοινό νόμισμα. Όμως, η οικονομική εμπειρία των τελευταίων ετών υποδεικνύει ότι πιθανότατα η Ιταλία θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει την Βρετανία και να είχε διατηρήσει το εθνικό της νόμισμα!

Η υποστήριξη του λαού της Ιταλίας στο ευρώ είναι μικρή, εάν συγκριθεί με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, μόλις το 53% των Ιταλών υποστηρίζουν το ευρώ.

Επιπλέον, οι ανησυχίες των Ιταλών για το μέλλον του ευρώ συνεχώς αυξάνονται, εξαιτίας της αύξησης των ποσοστών του κόμματος των Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο (Beppe Grillo).

Οι εδικοί και οι αναλυτές ανησυχούν ότι το κόμμα των Πέντε Αστέρων θα κερδίσει τις επόμενες Ιταλικές εκλογές. Ο Μπέππε Γκρίλλο έχει υποσχεθεί κατ’ επανάληψη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο Αντόνιο Μαρία Ρινάλντι δήλωσε πως το θέμα του ευρώ θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων συζητείται συνεχώς τελευταία, αλλά δεν σχετίζεται με το ευρώ. Αυτό θα σημάνει την ύπαρξη δύο ομάδων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πρέπει να φτάσουν στην ολοκλήρωση με διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικούς ρυθμούς. Όμως, οι Βρυξέλες δεν θέλουν να παραδεχτούν την ανάγκη για δύο διαφορετικά Ευρωπαϊκά νομίσματα, για τις πιο αναπτυγμένες και τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες» είπε ο Ρινάλντι.

Το περασμένο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε πως «το ευρώ είναι αμετάκλητο», σχολιάζοντας έμμεσα τις απόψεις κάποιων Ευρωπαίων πολιτικών για διάλυση της Ευρωζώνης.

«Ο Ντράγκι είναι πονηρός. Είναι αποτυχία να μιλά για κοινό νόμισμα χωρίς πολιτική ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το κοινό νόμισμα (δολάριο) μετά την πολιτική τους ολοκλήρωση. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία με την Λιρέτα. Η πτώση του ευρώ είναι αναπόφευκτη. Αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου. Η Γερμανία, που ηγείται της ΕΕ, δεν ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας νέας πολιτικής ένωσης με τις χώρες που επίσης ενδιαφέρονται» είπε ο Ρινάλντι.

Οι Ιταλός Οικονομολόγος σημείωσε πως στην τρέχουσα κατάσταση, το ευρώ αποτελεί αρνητικό παράγοντα για πολλές Ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε μάρτυρες των λεγομένων λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ συντηρητικές και δεν επιθυμούν αλλαγές. Αυτός είναι ο τρόπος που ο Εμμάνουελ Μακρόν κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Οι Γαλλικές πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν για να εμποδίσουν τη νίκη της Μαρίν Λεπέν» τόνισε ο Ιταλός οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Μαρία Ρινάλντι, το δίλλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την παραμονή ή την αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για την ανάγκη μεταμόρφωσης του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς έχουν γίνει πολλά «σοβαρά λάθη» κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του.

«Η πολιτική ολοκλήρωση με ταυτόχρονη εφαρμογή του κοινού νομίσματος, είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων» κατέληξε ο Ιταλός οικονομολόγος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου