Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Παρά τις προσπάθειες των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν, στη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ ήρθαν στο προσκήνιο οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον δεν ήταν εύκολη. Στην συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να στηρίξει την Τουρκική κυβέρνηση στη μάχη της κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το PKK. Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία ΗΠΑ και Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσής της.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στoους Κούρδους της Συρίας (YPG), στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί το YPG παρακλάδι του PKK στη Συρία και ως εκ τούτου πολεμά εναντίον του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας που απειλεί ξεκάθαρα το μέλλον μας, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν θέση στην περιοχή μας. Ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις (κουρδικές) οργανώσεις YPG και PYD στην περιοχή, αυτό είναι αντίθετο στην παγκόσμια συμφωνία που έχουμε κάνει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μην σχολιάσει το ζήτημα της Αμερικανικής στήριξης προς τους κούρδους μαχητές του YPG και τόνισε το κοινό συμφέρον ΗΠΑ και Τουρκίας να κερδίσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους τερματίζοντας τον εμφύλιο στη Συρία.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα έχουμε πολλές και μεγάλες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια και θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχίες για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα από τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν με την Τουρκία. Η μεταξύ μας σχέση θα είναι αήττητη».

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες εξήραν τη σπουδαιότητα της στενής συνεργασίας των χωρών τους και έκαναν λόγο για εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, τα κύρια σημεία διαφωνίας δεν κρύφτηκαν.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αρνείται την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται από την Άγκυρα υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Παρά τον φάκελο με τα «στοιχεία» που παραδόθηκαν στην Αμερικανική κυβέρνηση από Τουρκικής πλευράς και την αίτηση για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η απάντηση ήταν ότι βρίσκεται φυλακισμένος στις Τουρκικές φυλακές ένας Αμερικανός πάστορας, ο Άντριου Μπράνσον, που πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Η αποκάλυψη του περιστατικού έγινε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά την αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο.

Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον ζει στην Τουρκία τα τελευταία 23 χρόνια. Η σύλληψή του έγινε στη Σμύρνη τον περασμένο Οκτώβριο και φυλακίστηκε χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρέμεινε χωρίς δίκη στη φυλακή για δύο μήνες. Τον Δεκέμβριο, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία εναντίον του, αλλά παρόλα αυτά παραμένει στη φυλακή μέχρι σήμερα.

Είναι σημαντικό ότι μετά τον Ντόναλντ Τράμπ που ζήτησε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, ακολούθησε και ο παριστάμενος αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς, ο οποίος επέμενε στην αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα.

Κύκλοι στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το θέμα για να αποκρούσει το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για έκδοση και σύλληψη του Τούρκου Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.


Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν χαρακτηρίζεται επιτυχημένη. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως δεν προχώρησαν καν σε αποχαιρετιστήρια χειραψία! Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν πως διαφωνούν σε μια σειρά από θέματα και κυρίως για τον εξοπλισμό τω Κούρδων της Συρίας. Οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν στάση για τους Κούρδους και ο Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος. Τι θα συμβεί άραγε αν ο Ερντογάν  αποφασίσει να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς κατά των κούρδων της Συρίας και σκοτωθούν και Αμερικανοί στρατιώτες που περιπολούν και μάχονται μαζί τους;



Με πληροφορίες από τα Deutsche Welle, Πρώτο Θέμα και mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου