Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου στο προσκήνιο

Η Ανατολική Μεσόγειος αποδεικνύεται πως θα σώσει ενεργειακά την Ευρώπη και θα συμβάλλει στην ενεργειακή της απεξάρτηση από την Ρωσία. Θα δημιουργήσει την απαραίτητη εναλλακτική. Επί του παρόντος, η μόνη πολιτικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλλει έτσι ώστε το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να καλύψει πολλές από τις Ευρωπαϊκές ανάγκες.

Όπως καταδεικνύει σειρά μελετών έγκριτων καθηγητών πανεπιστημίων και ειδικών επί του θέματος των υδρογονανθράκων, γίνεται λόγος για τεράστια κοιτάσματα και αποθέματα, τα οποία ενδέχεται να δικαιολογήσουν στο μέλλον την κατασκευή ενός EastMed2, ακόμα κι ενός EastMed3!

Στην έκθεση της Ε.Ε. σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας». Εξάλλου, τονίζεται στην ευρωπαϊκή έκθεση πως η Ε.Ε. οφείλει να διερευνήσει όλες αυτές τις προοπτικές που έχει στην περιοχή.

Στην έκθεση της Ε.Ε. σημειώνεται πως:

● Μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

● Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός εντοπίζονται εμπορικά και πολιτικά εμπόδια. Τα αποθέματα της Κύπρου είναι πολύ μικρά για να είναι εμπορικά βιώσιμα και το Ισραήλ χρειάζεται κρίσιμης σημασίας αγοραστές προκειμένου να ξεκινήσει πλήρη παραγωγή. Η περιφερειακή συνεργασία -είτε σε διμερές επίπεδο είτε με την Αίγυπτο- είναι ο μόνος τρόπος οι δύο χώρες να καταφέρουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές.

● Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία μπορεί να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων της και των υφιστάμενων δομών της. Όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από πλευράς επενδυτών.

● Σήμερα υπάρχουν δύο επιλογές για εξαγωγές από την περιοχή:
Η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με τη νότια Ευρώπη, ή να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αγωγών στην Αίγυπτο, όπου το φυσικό αέριο θα υγροποιείται και θα εξάγεται.

● Η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει τις περιφερειακές προοπτικές ενισχύοντας την ενεργειακή διπλωματία, αναπτύσσοντας περισσότερα έργα κοινού ενδιαφέροντος, να εργαστεί για την επίλυση της αντιπαράθεσης Τουρκίας-Κύπρου και δίνοντας κίνητρα για αλλαγές στην Αίγυπτο.

Στη μελέτη που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έχουν τεθεί επί τάπητος 7 σενάρια για την εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου της περιοχής.

1. Δημιουργία σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο:
Δεν αντιμετωπίζει τεχνικά ή πολιτικά προβλήματα. Υπάρχουν, σύμφωνα με την έκθεση, εμπορικά ζητήματα.

2. Σταθμός υγροποίησης Κύπρου και Ισραήλ για τα αποθέματα «Αφροδίτης» και «Λεβιάθαν»:
Κανένα τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα, αλλά κι εδώ υπάρχουν ζητήματα εμπορικά.

3. Αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟΖ:
Από τεχνικής πλευράς κανένα πρόβλημα, μερικά προβλήματα στο θέμα της εμπορίας και εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

4. Αγωγός EastMed:
Εντοπίζονται σχετικά προβλήματα τεχνικά, εμπορικά, οικονομικά και πολιτικά, τα οποία κρίνονται από Ισραήλ και Ε.Ε. ως αντιμετωπίσιμα.

5. Εξαγωγής υγροποιημένου Φ.Α. από Αίγυπτο:
Κανένα τεχνικό και πολιτικό πρόβλημα, ενώ από εμπορικής πλευράς υπάρχουν μερικά ζητήματα.

6. Συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου:
Το ίδιο όπως για το Αιγυπτιακό φυσικό αέριο.

7. Περιφερειακός κόμβος στην Αίγυπτο:
Κανένα τεχνικό πρόβλημα. Σ’ ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητα και τα πολιτικά θέματα η κατάσταση είναι κάπου στη μέση.

Για την προώθηση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ταξιδέψει σε Ουάσιγκτον, Βηρυτό και Θεσσαλονίκη για την Τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθεί η Ευρωπαϊκή προοπτική των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, μέσω της κατασκευής του ακριβού και τεχνικά δύσκολου αγωγού EastMed, πολιτικά όμως πολύ πιο συμφέροντος και βιώσιμου, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Ιταλία). 

Οι χώρες που θα εκμεταλλευτούν τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου, θα αποκτήσουν δύναμη και χρήματα. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κερδίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από τα κοιτάσματα που δεν της ανήκουν. Έτσι, αναμένεται η κλιμάκωση των προκλήσεων και θεωρείται η πιθανό ένα θερμό επεισόδιο, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, που θα έχει σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.



Με πληροφορίες από την εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου