Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μέρκελ: αναζητούμε εναλλακτική για το Ιντσιρλίκ

Από τα πλέον επίσημα χείλη διατυπώθηκε η πρόθεση της Γερμανίας να αποχωρήσει από την βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ. Η Γερμανία αναζητά πλέον εναλλακτική βάση για να σταθμεύει τα αεροπλάνα της και να επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γερμανία θα εξετάσει την μετεγκατάσταση των στρατιωτών της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να δώσει άδεια σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση.

«Αυτό είναι προκλητικό. Τους έχουμε ενημερώσει με ποικίλους τρόπους. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των συμφωνημένων, επειδή υπήρξαν ήδη δυσκολίες με επισκέψεις. Αυτό σημαίνει την αναζήτηση εναλλακτικής για το Ιντσιρλίκ, μεταξύ άλλων και στην Ιορδανία, που αποτελεί ένα εναλλακτικό παράδειγμα» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα Wolfgang Hellmich, δήλωσε πως «δεν θα εκβιαστούμε» από την Τουρκία, που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε σε ομάδα Γερμανών βουλευτών την πρόσβαση στους 260 Γερμανούς στρατιώτες στη βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Wolfgang Hellmich πρόσθεσε πως «γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η αποχώρηση των στρατιωτών και η εγκατάστασή τους σε νέα βάση (εκτός Τουρκίας). Αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Martin Schaefer δήλωσε πως το συμβάν «είναι απαράδεκτο» και πως θα υπάρξουν συνέπειες.

Θυμίζουμε πως από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους τα Γερμανικά αεροσκάφη Tornado.

Η απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέψει την πρόσβαση στη βάση του Ιντσιρλίκ σε Γερμανούς βουλευτές οφείλεται στην παροχή ασύλου από πλευράς Γερμανίας, σε πολλούς Τούρκους στρατιωτικούς, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απαγόρευση ομιλιών Τούρκων πολιτικών πριν το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία και την σύλληψη στην Τουρκία του δημοσιογράφου Deniz Yucel που διαθέτει και Γερμανική υπηκοότητα.

Επίσης, η αναγνώριση από Γερμανικής πλευράς της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, επιδείνωσε περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από τα Welt, Sputnik, Russia Today.



Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές για αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Γερμανοί βουλευτές ζητούν την απομάκρυνση των Tornado από το Ιντσιρλίκ και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα ή την Κύπρο

Αποχωρούν οι Αμερικανοί από την βάση του Ιντσιρλίκ

Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, εάν βλαφθούν τα συμφέροντά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου