Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η Τουρκία επιμένει ότι έχει «δικαιώματα» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία «δεν παραιτείται από τα δικαιώματά της» από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τη θεωρεί δική της!

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hüseyin Müftüoğlu δήλωσε:
«Σε άρθρο σχετικά με την μονομερή επιδίωξη δραστηριοτήτων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης σχετικά με δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Cyprus Mail, περιείχαν αβάσιμους ισχυρισμούς, που θα μπορούσαν να υπαινιχθούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παραιτηθεί από ορισμένα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις των Τουρκικών μέσων ενημέρωσης που βασίζονται σε αυτούς τους ισχυρισμούς είναι άσκηση ματαιοπονίας».

Ο Χουσεϊν Μουφτούογλου αναφερόταν σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης ελληνοκυπριακής εφημερίδας Cyprus Mail, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε μυστική συνάντηση στο Νταβός με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη έπειτα από διαμεσολάβηση του τότε Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το 2016, ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τον Νίκι Αναστασιάδη πως η Τουρκία υποχώρησε από τη θέση της ότι οι έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της αποτελεί αιτία πολέμου και έδωσε το πράσινο φως για έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς και στο οικόπεδο 6, που η Τουρκία θεωρεί ότι μέρος του ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της.

Σε απάντησή του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι τίποτε δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η οποία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της και δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες απειλές.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι μέχρι την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση συνεπώς είναι προς όφελος να γίνουν τώρα (οι έρευνες) για να έχουμε το ταχύτερο και τα οφέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου