Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση των αρχών του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία πιστεύει πως επειδή οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις Κουρδικές οργανώσεις στη Συρία (PYD/PKK), παραβιάζονται οι ιδρυτικές αρχές του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με άρθρο του Τουρκικού Πρακτορείου Anadolu, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τα άρθρα 3 και 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, επειδή υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις των Κούρδων (PYD/YPG) στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία.

Το Άρθρο 3 του ΝΑΤΟ αναφέρει:
«Για να επιτευχθούν πιο αποτελεσματικά οι στόχοι της Συμμαχίας, τα Μέλη, ξεχωριστά και εν συνόλω, με συνεχείς και αποτελεσματικούς τρόπους, θα πρέπει να διατηρούν και να αναπτύσσουν την δυνατότητά τους να αντιστέκονται στην ένοπλη επίθεση».

Το Άρθρο 5, υποστηρίζει την αρχή της συλλογικής άμυνας, αναφέροντας:
«Τα Μέλη συμφωνούν πως η ένοπλη επίθεση ενάντια σε ένα ή περισσότερα μέλη … θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και συνεπώς συμφωνούν πως, εάν μια τέτοια ένοπλη επίθεση συμβεί, κάθε ένα από αυτά, ασκώντας το δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας όπως αναγνωρίζεται από το Άρθρο 51 του Κεφαλαίου των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το Μέλος ή τα Μέλη που δέχτηκαν επίθεση, με τον τρόπο που θα θεωρηθεί απαραίτητος, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήση ένοπλης βίας».

Όμως, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους τρομοκράτες του PKK και τα PYD/YPG που βοηθούν την τρομοκρατική ομάδα να απλωθεί στο ένα πέμπτο της Συρίας και έτσι να αποτελούν μια τεράστια απειλή για την Τουρκία.

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την στρατιωτική τους υποστήριξη προς τους Σύριους συνεργάτες του PKK, δίνοντας τη δυνατότητα να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος.

Η αποτυχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ στα Άρθρα 3 και 5, εγείρει την ερώτηση για το πόσο πιστές παραμένουν στον βασικό σκοπό του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ, καθώς η ένοπλη επίθεση κατά ενός μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση κατά ολόκληρου του ΝΑΤΟ.

Το PKK βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και η Τουρκία επίσης θεωρεί το παρακλάδι του στη Συρία (το PYD) επίσης τρομοκρατική οργάνωση. Όμως, οι ΗΠΑ αποκαλούν το PYD κύριο σύμμαχο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK/PYD.

Ο σχηματισμός πριν από ένα έτος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έχει επίσης βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και PKK/PYD, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Τουρκία και την Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σχηματίστηκαν τον Οκτώβριο του 2015 από τη συνεργασία πολλών ένοπλων ομάδων.

Πολλοί θεωρούν πως η συγκεκριμένη ομάδα (SDF), αποτελεί το φύλλο συκής της μεταμφιεσμένης υποστήριξης των ΗΠΑ στο PKK/PYD.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι Αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν με στενή συνεργασία με τον SDF στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανόμενης της περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Τουρκία και τη Συρία που μίλησαν στο Πρακτορείο Anadolu υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εξαιτίας περιορισμών στην μετάδοση πληροφοριών στα ΜΜΕ, το PKK/PYD αποτελεί το ανώτερο κλιμάκιο του SDF και την κύρια στρατιωτική του δύναμη.

Εικόνες από η Συρία που δημοσιεύτηκαν στα social media, συχνά δείχνουν στρατιωτικούς με διακριτικά του SDF και του PKK/PYD να μάχονται μαζί.

Μία πηγή αποκάλυψε πως το PKK/PYD έχει δημιουργήσει περισσότερα από 30 στρατόπεδα στην Συρία, στις περιοχές Al-Hasakah, Afrin και Kobani, υπό την σκέπη του Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF).

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας των περιορισμών προς τα ΜΜΕ, τα εκρηκτικά και τα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PYD στη Συρία, χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK στην Τουρκία.

Κατά την έκρηξη βόμβας στις 11 Απριλίου σε αστυνομικό τμήμα της επαρχίας του Ντιγιάρμπακίρ, χρησιμοποιήθηκαν Αμερικανικά εκρηκτικά που είχαν δοθεί στο PKK/PYD στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στην επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το PKK. Ο τοπικός κυβερνήτης είχε αποκαλύψει πως χρησιμοποιήθηκε ένας τόνος εκρηκτικών, σε τούνελ κάτω από το αστυνομικό τμήμα.
Ο αξιωματούχος επίσης υποστήριξε πως έχουν βρεθεί σε στρατόπεδα του PKK Αμερικανικά όπλα που είχαν δοθεί στο PKK/PYD.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά, αντιαρματικές ρουκέτες, επιθετικά τυφέκια και εκρηκτικά, που εισέρχονται στην Τουρκία από την περιοχή Sinjar του Ιράκ και την περιοχή Karacok της Συρίας.

Και οι δύο περιοχές βομβαρδίστηκαν από την Τουρκική αεροπορία σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη και δέχτηκαν την έντονη κριτική της Ουάσιγκτον και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 Ιρακινών στρατιωτών Πεσμεργκά, που ανήκουν στην συμμαχική προς την Άγκυρα Κουρδική Κυβέρνηση στο Ιράκ.

Επικαλούμενος την επίθεση στο Ντιγιάρμπακίρ, ο αξιωματούχος είπε πως τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιθέσεις κατά των Τουρκικών δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2016, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα είχε αρνηθεί τον εξοπλισμό του PKK/PYD και είχε δηλώσει πως τα Αμερικανικά όπλα που έρχονται στα χέρια του PKK προέρχονται από τις Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Από την έναρξη του ένοπλου τρομοκρατικού αγώνα του PKK το 1984, υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι.

Το PKK ξεκίνησε και πάλι τον ένοπλο αγώνα τον Ιούλιο του 2015 και από τότε είναι υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 1200 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και μελών των σωμάτων ασφαλείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου