Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Διαδηλώσεις σε 200 πόλεις ανά τον κόσμο κατά της Monsanto

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο διαδήλωσαν κυρίως κατά της πολυεθνικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto. Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν με σύνθημα «κράτα τα μεταλλαγμένα μακριά από τα γονίδιά σου».

Η ετήσια διαδήλωση κατά της Monsanto και των γενετικά τροποποιημένων τροφών (μεταλλαγμένων) οργανώθηκε μέσω του ιστότοπου http://www.march-against-monsanto.com/home/

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως «οι έρευνες έδειξαν πως οι γενετικά τροποποιημένες τροφές που παράγει η Monsanto μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, στειρότητα και γενετικές ανωμαλίες».

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Από την πλευρά της η Monsanto απάντησε με γραπτή δήλωση:
«Οι περισσότεροι από τους 20.000 εργαζομένους στην Μονσάντο υποστηρίζουν υον δημόσιο διάλογο για την σύγχρονη καλλιέργεια της γης και για το πώς θα παράγεται η τροφή καθώς εστιάζουμε στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, δεδομένων και έρευνας για την εύρεση λύσεων που θα εξισορροπούν την ανάγκη να τραφούν οι άνθρωποι και να προστατευτεί ο πλανήτης. Είμαστε υπερήφανοι για την δουλειά που κάνουμε και θέλουμε οι άνθρωποι να μάθουν περισσότερα για εμάς».

Η Μονσάντο υποστηρίζει πως «γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις και είναι σημαντικό να μπορούν να εκφραστούν και να τις μοιραστούν μαζί μας».

Μερικές από τις πόλεις που διοργανώθηκαν οι πορείες διαμαρτυρίας ήταν το Τορόντο και το Μόντρεαλ στον Καναδά, η Λυών και η Μπορντό στη Γαλλία, η Λισσαβώνα στην Πορτογαλία.

Στην Βασιλεία της Ελβετίας, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν και κατά της Ελβετικής εταιρείας αγροχημικών και σπόρων Syngenta.

Στις ΗΠΑ, διαδηλώσεις έγιναν στο Ορλάντο, το Σαν Αντόνιο και αλλού. Στην Αργεντινή πρωτοστάτησε το Μπουένος Άιρες, στην Αφρική διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Γκάνα, ενώ τουλάχιστον 500 αγρότες διαδήλωσαν και στο Μπαγκλαντές. Διαδηλώσεις κατά της Monsanto έγιναν επίσης στην Αυστρία και στην Κορέα.

Θυμίζουμε πως η Γερμανική εταιρεία Bayer έχει καταθέσει προσφορά ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την Monsanto. Η εξαγορά όμως δείχνει να κολλά στους νόμους περί μονοπωλίου και η απόφαση αναμένεται στα τέλη του 2017.



Με πληροφορίες από τα RT, Dhakatribune, Badische-Zeitung, AMnews, VN και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου