Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ο αγωγός East Med μπορεί να είναι έτοιμος ως το 2025

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την Ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν με σταθερά βήματα την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Κατά την σημερινή συνάντηση στο Τελ Αβίβ των Υπουργών Ενέργειας των τριών βασικών χωρών (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) αλλά πλέον και της Ιταλίας που μπαίνει δυναμικά στο έργο, αλλά και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, προχώρησαν οι συνομιλίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει αρχικά το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 2.000 χιλιομέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2025 και θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τα κοιτάσματα των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, ο αγωγός σχεδιάζεται να μπορεί να συνδεθεί και με τα κοιτάσματα που έχουν ή αναμένεται να ανακαλυφθούν και να αξιοποιηθούν στις ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Ελλάδας.

Ας μην ξεχνάμε πως ταυτόχρονα προχωρά και άλλη μία τριμερής ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας,  Κύπρου και Αιγύπτου. Οι Ισραηλινοί είναι πλήρως ενημερωμένοι και σύμφωνοι με την, ουσιαστικά, τετραμερή ενεργειακή συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μετά από τη σημερινή συνάντηση στο Τελ Αβίβ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Miguel Arias Canete δήλωσε πως το έργο «ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις» για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο.

«Το φιλόδοξο αυτό έργο, ως Κομισιόν το στηρίζουμε ξεκάθαρα, καθώς θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και τον στόχο της διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Canete.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz είπε πως ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2025, αλλά θα γίνουν προσπάθειες να συντομευθεί ο χρόνος κατασκευής.

Η τελική απόφαση που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες των μελετών, αναμένεται να ληφθεί ως το 2020, δήλωσε ο Ellio Ruggeri, ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon, εκ των ιδιοκτητών του έργου. Η IGI Poseidon είναι η κοινοπραξία μεταξύ της Ελληνικής ΔΕΠΑ και του Ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison

Όπως ανακοινώθηκε, οι Υπουργοί Ενέργειας θα ξανασυναντηθούν στην Κύπρο σε 6 μήνες.

Η ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και πλέον και της Ιταλίας (των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών της ανθρωπότητας), είναι αυτή που θα μπορέσει να δράσει ως το μέσον για ειρήνευση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς (όπως αναφέραμε) ο αγωγός αναμένεται να εξυπηρετήσει ενεργειακά κοιτάσματα και από την Λιβύη, αφήνοντας φυσικά στη γωνία «να βράζει στο ζουμί της» την απρόβλεπτη και ταραχοποιό Τουρκία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου