Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Έντι Ράμα: η ΕΕ θα αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη εάν οι ενταξιακές ελπίδες των Βαλκανίων εξασθενίσουν

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε πως η ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν η προοπτική για ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων εξασθενίσει.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Έντι Ράμα είπε πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη εάν τα Βαλκάνια τρελαθούν, εξαιτίας της απόρριψης της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ η περιοχή θα μετατραπεί σε γκρίζα ζώνη που άλλοι παίκτες έχουν μεγαλύτερη επιρροή από την ΕΕ.

Αρκετοί Αλβανοί εθνικιστές επιθυμούν την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, που διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κόσσοβο επιθυμεί δημοψήφισμα για την ένωση με την Αλβανία, αλλά αυτό αποκλείεται από το σύνταγμα.

Ερωτώμενος ο Αλβανός Πρωθυπουργός εάν θα απέρριπτε την περίπτωση ένωσης με το Κόσσοβο, απάντησε:
«Όχι, επειδή ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν τα Βαλκάνια σε ειρηνική κατάσταση, είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος για ένταξη στην ΕΕ, να διατηρηθεί καθαρή η προοπτική, να διατηρηθούν θετικά τα αισθήματα για την ΕΕ. Κανένας δεν επιθυμεί την εσωστρέφεια και να προσδοκά μικρότερες ενώσεις, όλοι θέλουν την ένταξη στην μεγάλη ένωση. Αλλά εάν δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει χώρος, τότε, φυσικά, μικρές ενώσεις θα προκύψουν».

Πολλοί πιστεύουν πως η ένωση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου θα πυροδοτούσε αναστάτωση στα Βαλκάνια, που βρέθηκαν σε πόλεμο την δεκαετία του 1990, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Η Βοσνία και η Βαρντάρσκα (FYROM) θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στην περίπτωση αυτή, εάν επρόκειτο να υπάρξουν αλλαγές συνόρων.

Ο Έντι Ράμα πρόσθεσε πως η ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο δεν είναι κάτι που εύχεται, αλλά αποτελεί πιθανό εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που κλείσει η πόρτα της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην συνάντησή τους τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας των αντιρρήσεων που υπάρχουν από πολλές πλευρές, εξαιτίας της διαφθοράς και της έλλειψης δημοκρατίας στην περιοχή. Μόνο η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει προχωρήσει σε συμφωνία σταθεροποίησης και ανάπτυξης σχέσεων με την ΕΕ.

Ο Έντι Ράμα προειδοποίησε την ΕΕ πως η διακοπή της προοπτικής ένταξης θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη, λέγοντας:
«Η εναλλακτική θα αποτελούσε εφιάλτη για τους ανθρώπους και τις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης ή έλλειψη οράματος στο να μην αντιλαμβάνεται κανείς πως η περιοχή χρειάζεται την Ευρώπη και πως η Ευρώπη χρειάζεται την περιοχή επίσης, για μια ασφαλή Ευρώπη. Πως θα μπορούσε να είναι η ΕΕ ασφαλής εάν τα Βαλκάνια τρελαίνονταν; Πως θα μπορούσε να επιτρέψει η ΕΕ μια γκρίζα ζώνη στην καρδιά της, όταν άλλοι παίκτες διατηρούν μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή; Αυτό είναι παράλογο σε όρους ασφάλειας».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν βλέπει πολεμικό σενάριο στην περιοχή, αλλά πιστεύει πως η ηρεμία της περιοχής εξαρτάται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Έντι Ράμα ρωτήθηκε και για την υποστήριξη και τις οδηγίες που κατηγορούνται πως λαμβάνουν οι Αλβανοί της Βαρντάρσκα (FYROM) και έτσι εντείνεται η πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Αλαβανός Πρωθυπουργός απάντησε πως όλα αυτά δεν έχουν βάση και πως οι Αλβανοί της χώρας θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Βαρντάρσκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου