Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Newsweek: Η Βουλγαρία ανακάλεσε την πρέσβειρά της από την Τουρκία

Η Βουλγαρία ανακάλεσε την πρέσβειρά της από την Τουρκία για διαβουλεύσεις, καθώς υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της Τουρκικής παρέμβασης στις εκλογές της χώρας.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε γνωστά τα ακριβή αίτια της ανάκλησης της πρέσβειρας Nadezhda Neynsky, ενώ δεν ανέφερε ούτε την χρονική διάρκεια που θα παραμείνει στην Σόφια.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, «οι εκλογές και η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία», είναι τα θέματα που θα συζητηθούν.

Η ανάκληση της πρέσβειρας της Βουλγαρίας στην Τουρκία ακολούθησε την κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στην Βουλγαρία (νωρίτερα τον Μάρτιο), για την επίδοση διαμαρτυρίας για την εμφάνισή του σε προεκλογικό βίντεο του (μειονοτικού - Τουρκικού) κόμματος DOST.

Το κόμμα DOST δημιουργήθηκε μετά την εκδίωξη του προέδρου του από το κόμμα MRF (Κίνημα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες), που είναι το κόμμα που παραδοσιακά εκπροσωπεί τους Τουρκόφωνους της Βουλγαρίας και κρατάει αποστάσεις από την Άγκυρα.

Το επίμαχο βίντεο δεν προβάλλεται πλέον στην τηλεόραση, καθώς παραβιάζει την εκλογική νομοθεσία.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ο Τούρκος Υπουργός Εργασίας Mehmet Müezzinoglu προχώρησε σε δημόσια στήριξη του κόμματος DOST, κάτι που αποτελεί σαφή παρέμβαση στις Βουλγαρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο BTA, την Παρασκευή, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ognyan Gerdzhikov, μετά την ανάκληση της πρέσβειρας, ανακοίνωσε πως «ελήφθησαν μέτρα για να μειωθεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην εκλογική διαδικασία στην Βουλγαρία».
«Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες που δεν μας αρέσουν, αλλά ξεκαθαρίστηκαν» πρόσθεσε.

Το Τουρκικό ενδιαφέρον για τις ψήφους από τις Τουρκο-Βουλγαρικές κοινότητες εκατέρωθεν των συνόρων, έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια σημαντικό θέμα τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών.

Έτσι βλέπουμε πως από το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που είχε παρουσιάσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία υλοποιεί το δόγμα «προβλήματα με όλους». Το καθεστώς Ερντογάν, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, έχει συγκρουστεί με τη μισή Ευρώπη (Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα), αγριοκοιτάζεται με τις ΗΠΑ, ενώ φαινομενικά εξομάλυνε τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Αναμένεται να δούμε, πότε η διεθνής κοινότητα θα φτάσει στα όριά της με την συμπεριφορά της Τουρκίας.



Με πληροφορίες από το Newsweek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου