Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Εγκρίθηκε από την ΕΕ το νέο Ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο της Ουγγαρίας

Η επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ στην Ουγγαρία έδωσε την έγκρισή της ώστε να προχωρήσει με Ρωσική βοήθεια η επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Paks, μετά από δύο χρόνια διερεύνησης τους θέματος.

Το έργο αξίας 12,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Ρωσία κατά 80% και η κατασκευή θα γίνει από τη Ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, παρά την ένταση και το εμπάργκο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

Η κομισιόν ενέκρινε το έργο εξαιτίας των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ουγγαρία για περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Η κατασκευή των δύο αντιδραστήρων ισχύος 1200 μεγαβάτ, στο εργοστάσιο Paks, λίγο έξω από την Βουδαπέστη, χαρακτηρίζεται ως στρατηγικό έργο από τον φιλορώσο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερεύνησε σε βάθος τη συμφωνία καθώς υπήρχαν υποψίες ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση που παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ. Ταυτόχρονα θεωρήθηκε πως με αυτό τον τρόπο η Ρωσία θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή χώρα να εξαρτάται ενεργειακά περισσότερο από αυτήν.
Επίσης, η συμφωνία έκλεισε χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός.

Όμως, με μία λιτή ανακοίνωση, η κομισιόν διευκρίνισε ότι το έργο αποτελεί μεν κρατική ενίσχυση αλλά μπορεί να προχωρήσει καθώς η εξέταση των ενστάσεων έδειξε πως δεν παραβιάζονται οι κανόνες.

 «Το 85% του φυσικού αερίου που εισάγουμε έρχεται από τη Ρωσία. Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου που χρηματοδοτείται από τους Ρώσους και θα τροφοδοτείται από ρωσικά καύσιμα, προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό είναι ξεκάθαρα ενάντια στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ασφάλειας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Μπένεντεκ Χάβορ.

Σε επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στην Ουγγαρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκωμίασε το έργο λέγοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να το χρηματοδοτήσει ακόμη και κατά 100%.

Η συμφωνία έγινε πρωτοσέλιδο τον Νοέμβριο στα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης όταν ο ευρωπαίος επίτροπος Guenther Oettinger πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο που ανήκει σε λομπίστα του Κρεμλίνου που σχετίζεται με το έργο.



Με πληροφορίες από το Euronews και την Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου