Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Δεν θα δεχτεί άλλους πρόσφυγες από μετεγκατάσταση η Αυστρία

H Αυστρία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας πως έχει ήδη δεχτεί τον ανώτατο αριθμό που μπορεί να διαχειριστεί.

«Πιστεύουμε πως χρειάζεται μια εξαίρεση για την Αυστρία, καθώς έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε στους δημοσιογράφους ο Αυστριακός Καγκελάριος Christian Kern.

Επίσης πρόσθεσε πως η Αυστρία θα ήθελε να παραιτηθεί από το πρόγραμμα χωρίς να εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θ μπορούσαν να την κατηγορήσουν για παραβίαση των υποχρεώσεων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την συμφωνία του 2015 της ΕΕ για μετεγκατάσταση και επανατοποθέτηση των προσφύγων, η Αυστρία πρέπει να δεχτεί 460 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και 1400 από την Ελλάδα. Όμως, καθώς η Αυστρία υποδέχτηκε το 2015 περίπου 90.000 πρόσφυγες, της χορηγήθηκε προσωρινή εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όμως, η εξαίρεση έληξε στις 11 Μαρτίου 2017.

Η απόφαση της Αυστρίας αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μόλις την Δευτέρα, ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Wolfgang Sobotka, εξήγγειλε ότι η Αυστρία ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και ετοιμάζεται να υποδεχτεί 50 ανήλικους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία.

Ο Υπουργός είπε πως θεωρεί τα πρόγραμμα λάθος, αλλά η Αυστρία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όμως, αργότερα την ίδια μέρα (Δευτέρα), ο Αυστριακός Υπουργός Άμυνας Hans-Peter Doskozil, δήλωσε πως η Αυστρία θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, λέγοντας πως η Αυστρία έχει ήδη ξεπεράσει τον ανώτατο αριθμό.

Ο Υπουργός είπε πως το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία είναι 4587 άνθρωποι ανά εκατομμύριο Αυστριακών. Στη Βιέννη το ποσοστό είναι 1998 αιτούντες άσυλο ανά εκατομμύριο πολιτών και είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό στην Ιταλία.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε την άποψη του Υπουργού Άμυνας λέγοντας πως «συμφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης και το εγκρίνει». Αργότερα όμως δήλωσε πως θα υποστηρίξει την άποψη του Υπουργού Άμυνας μόνο αν ο Καγκελάριος συζητούσε το θέμα νομικά με τις Βρυξέλλες.



Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Αυστρία για το αν η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο, βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια η Αυστρία είχε δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και γι' αυτό είχε εξαιρεθεί από τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση έληξε εντός του Μαρτίου και τώρα η Αυστρία πρέπει να εκπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της για τη μετεγκατάσταση.

«Αναμένουμε η Αυστρία να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου και να ξεκινήσει την μετεγκατάσταση. Η Βιέννη μπορεί να επιλέξει να κινείται εκτός νόμου, κάτι που θα μας λυπήσει και δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες» είπε η Επίτροπος.

Με την απόρριψη της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Αυστρία, ο καγκελάριος Christian Kern δείχνει να ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε εκφράσει το «ακροδεξιό» κόμμα FPO. Ο επικεφαλής του κόμματος Christian Strache, έλεγε ότι «η Αυστρία έχει κάθε δικαίωμα και κυρίως την υποχρέωση» να απορρίψει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Πάντως, παρά τη συνεχή αντιπαράθεσή τους για το ζήτημα των προσφύγων, ο κυβερνητικός συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται να συμφωνεί σε ένα νέο νομοθετικό πακέτο «περί κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών», το οποίο κατοχυρώνει την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, ενώ προβλέπει περισσότερα μαθήματα στην Γερμανική γλώσσα και την αγωγή του πολίτη για τους νεοεισερχόμενους. Παράλληλα, υποχρεώνει τους αιτούντες άσυλο σε κοινωφελή εργασία χωρίς αμοιβή ή με συμβολικό ωρομίσθιο 1 ευρώ.



Η εφαρμογή της απόφασης της Αυστρίας θα αποτελέσει πισωγύρισμα στο πρόγραμμα της ΕΕ για επιτυχή μετεγκατάσταση των προσφύγων. Τον Φεβρουάριο, είχαν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 15.000 άνθρωποι από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία, από τους 160.000 που προβλέπει το πρόγραμμα.

Εκτός από την Αυστρία που μέχρι πρόσφατα εξαιρούνταν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, ενώ η Σλοβακία υποδέχτηκε μόλις 902 αιτούντες άσυλο από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων από μετεγκατάσταση. Μάλιστα, εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσύρουν την υποχρέωση, θα υπάρξει «μεγάλη νομική μάχη».

Στο μεταξύ, περίπου 26.600 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 και προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες 164.000 που αιτούνται άσυλο.

Αυτό που προβληματίζει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Ευρωπαίους είναι ο μεγάλος αριθμός των νέων και ελεύθερων ανδρών που καταφτάνουν στην Ευρώπη με τον μανδύα του «πρόσφυγα», ενώ ο αριθμός των οικογενειών και των γυναικόπαιδων που είναι πραγματικά πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, είναι συγκριτικά ελάχιστος…

Με πληροφορίες από τα Russia Today, Deutsche Welle και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου