Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Στην αρκτική Νορβηγία θα φτιαχτεί νέο καταφύγιο αρχείων για την «ημέρα της κρίσης»

Στο Νορβηγικό Αρκτικό αρχιπέλαγος του Svalbard, που αποτελεί έδρα του Παγκόσμιου Αποθετηρίου Σπόρων, πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμη ένα αποθετήριο για την «ημέρα της κρίσης». Σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, θα αποθηκευθούν αρχεία για τους απογόνους μας. Η αποθήκευση θα διαρκέσει τουλάχιστον 500 χρόνια και θα δημιουργηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο στα βουνά γύρω από την τοπική πρωτεύουσα Longyearbyen.

Στα Παγκόσμια Αρκτικά Αρχεία, όπως θα ονομαστεί η ασφαλής περιοχή, θα φυλάσσονται έγγραφα και δεδομένα, ώστε ακόμη και αν καταστραφούν τα πρωτότυπα από φυσική καταστροφή, κυβερνοεπιθέσεις ή πόλεμο, να σωθούν αυτά.

Οι πρώτοι που θα «σώσουν» αρχεία στο νέο καταφύγιο, θα είναι αξιωματούχοι από τη Νορβηγία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Τα Παγκόσμια Αρκτικά Αρχεία θα διοικούνται από την Νορβηγική εταιρεία Piql, που ιδρύθηκε το 2002 και στην οποία εργάζονται 17 υπάλληλοι. Η εταιρεία ειδικεύεται στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας για το Hollywood και το Bollywood. Με την εμπειρία της στα φιλμ και χρηματοδότηση από την ΕΕ και την Νορβηγία, η εταιρεία στοχεύει να αποθηκεύσει τα δεδομένα σε φιλμ. Αυτός ο τρόπος αποθήκευσης θεωρείται ασφαλέστερος από τους ψηφιακούς σκληρούς δίσκους.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να αποθηκεύσει σε φωτοευαίσθητο φιλμ, σε πολλά στρώματα, μεγάλα ποσά δεδομένων. Η εταιρεία πιστεύει πως η αποθήκευση δεδομένων με αυτόν τον τρόπο είναι ασφαλής για τουλάχιστον 500 χρόνια ή ακόμη και 1000 χρόνια!

Η αποθήκευση σε σκληρούς δίσκους και φλασάκια είναι ευαίσθητη, καθώς έχει παρατηρηθεί καταστροφή αρχείων μετά από πολλά χρόνια και έτσι χρειάζονται πολλά backup.

Η αποθήκευση των αρχείων θα γίνει στο ορυχείο 3. Το ανθρακωρυχείο εγκαταλείφθηκε πριν από 20 χρόνια και δεν επηρεάζεται από την αλλαγή των εποχών και του καιρού. Η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή στους 5 με 10 βαθμούς υπό του μηδενός.

Η ασφάλεια κατά των κυβερνοεπιθέσεων είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου καταφύγιου των Παγκόσμιων Αρκτικών Αρχείων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλαπούν ή να καταστραφούν τα αρχεία, καθώς θα πρέπει κάποιος να μπει στο καταφύγιο και να πάρει τα φιλμ στα χέρια του. Επίσης, θεωρητικά, το σημείο που θα βρίσκεται το καταφύγιο δεν αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο κάποιου πολέμου, καθώς η περιοχή είναι αποστρατικοποιημένη με συμφωνία 42 κρατών.

Τα Παγκόσμια Αρκτικά Αρχεία ελπίζουν να προσελκύσουν εταιρείες και χώρες που θα θελήσουν να ασφαλίσουν τα αρχεία τους και να τα προστατέψουν από κυβερνοεπιθέσεις και πολέμους. Επίσης, η παγκόσμια αύξηση του καψίματος βιβλίων, ίσως κάνει αρκετούς να θελήσουν να σώσουν κάποια βιβλία από πιθανή εξαφάνιση.

Ο προκάτοχος των Παγκόσμιων Αρκτικών Αρχείων, ο Παγκόσμιος Θόλος Σπόρων στο Svalbard, που βρίσκεται περίπου 1300 χιλιόμετρα από τον βόρειο πόλο, λειτουργεί με ασφάλεια. Σκοπός του είναι να διατηρήσει μια μεγάλη ποικιλία σπόρων από τις τράπεζες σπόρων παγκοσμίως, ώστε να είναι ασφαλή σε περίπτωση καταστροφής, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.



Με πληροφορίες από τα NRK και Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου