Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας εξαιτίας των σιτηρών

Η ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας επισημοποιήθηκε, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα βρει αντικαταστάτη αγοραστή για τις ποσότητες σιτηρών που αγόραζε η Τουρκία. Θυμίζουμε πως η Τουρκία επέβαλλε αιφνιδιαστικά δασμούς στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Οι παλιοί έλεγαν με νόημα πως «ο Τούρκος φίλος δεν γίνεται». Έτσι, παρά την φαινομενική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η νέα ρήξη επισημοποιήθηκε. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τκάτσεβ, δήλωσε πως θα βρεθεί σύντομα μέσα σε 3-5 μήνες αντικαταστάτης αγοραστής για τα σιτηρά

«Ελπίζουμε να βρούμε νέες αγορές για τα σιτηρά χωρίς δυσκολίες και να βρεθεί αντικαταστάτης για την Τουρκία, τους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες, με μέγιστο τους πέντε» είπε  ο Ρώσος Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Τκάτσεβ, η απόφαση της Άγκυρας δεν ήταν αναμενόμενη.
«Η απόφαση της Τουρκίας ήταν απροσδόκητη για εμάς και ιδιαίτερα και προκάλεσε ένταση. Δεν αναμέναμε αυτήν την απόφαση, καθώς ειδικά οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο δήλωσαν άλλα πράγματα».

Η Τουρκία απέκλεισε την Ρωσία από τη λίστα με τις χώρες από όπου θα εισάγονται χωρίς δασμούς γεωργικά προϊόντα, από τις 15 Μαρτίου. Οι δασμοί πλέον ανέρχονται στο 130%. Μέχρι πρότινος, η Τουρκία εισήγαγε Ρωσικό σιτάρι για επεξεργασία και νέα εξαγωγή, χωρίς δασμούς.

Η Τουρκία αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα Ρωσικού σιταριού μετά την Αίγυπτο.



Διαβάστε επίσης:
Ψυχραίνουν ξανά οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου