Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ψυχραίνουν ξανά οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας;

Η περίοδος της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας ίσως να οδεύει προς το τέλος της, καθώς άρχισαν τα προβλήματα εξαιτίας της βοήθειας της Ρωσίας προς τους Κούρδους στη Συρία και της απαγόρευσης εισαγωγών Ρωσικών σιτηρών από τη Ρωσία!

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά την άρνηση των Τούρκων εισαγωγέων να αγοράσουν σιτάρι, αραβόσιτο και ηλιέλαιο από την Ρωσία, ενώ από την πλευρά της η Άγκυρα ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κυβερνητική απαγόρευση για την εισαγωγή Ρωσικών προϊόντων.

«Ο εγγύτερος γείτονάς μας, η Τουρκία, έχτισε μια ισχυρή αλευροποιία, την οποία βοηθά η Τουρκική κυβέρνηση και η οποία έχει διεισδύσει σχεδόν σε όλες τις Αραβικές και Ασιατικές αγορές, σε βάρος των σιτηρών μας, παραβιάζοντας κατάφορα όλους τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας Σεργκέι Λεβίν σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Όμως, η Ρωσία, δεν έχει λάβει παρόμοια μέτρα στήριξης και γι’ αυτό σήμερα εξάγει σιτάρι και όχι αλεύρι.

Η απαγόρευση εισαγωγών Ρωσικών σιτηρών, αραβόσιτου και ηλιέλαιου από την Τουρκία, παρεμποδίζει την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, είπε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς στον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Σίμσεκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα αρνείται την απαγόρευση αγοράς Ρωσικών γεωργικών προϊόντων, τονίζοντας πως η άρνηση αγοράς από τη Ρωσία, αφορά αποκλειστικά τις εταιρείες, που αποφεύγουν να αγοράσουν από τη Ρωσία, σύμφωνα με άλλο άρθρο της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, επανέλαβε την άρνηση της Άγκυρας για ύπαρξη απαγόρευσης, αλλά είπε πως ετησίως, ίσως υπάρξει πτώση των εισαγωγών από την Ρωσία, από τα 1,83 δισεκατομμύρια δολάρια, στα μηδέν!

Όμως, παρόλο που υπάρχει καλυτέρευση των πολιτικών σχέσεων με την Ρωσία, ο Υπουργός πιστεύει πως δεν υπάρχει και καλυτέρευση στις εμπορικές σχέσεις, ενώ οι περιορισμοί στην βίζα και άλλα εμπόδια για τους εμπόρους, καλά κρατούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η άδειες εισαγωγής που εκδόθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση δεν περιέλαβαν τη Ρωσία για εισαγωγές χωρίς δασμούς. Αυτό σημαίνει πως ίσως υπάρξουν δασμοί ύψους 130% στις εισαγωγές από την Ρωσία.

Έτσι, παρά την φαινομενική εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας, οι Ρωσικοί περιορισμοί σε εισαγωγές Τουρκικών προϊόντων εξακολουθούν να υπάρχουν για αρκετά προϊόντα.

Όμως, δεν είναι μόνο οι εμπορικές σχέσεις που βρίσκονται σε κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Sabah, ο διπλωματικός ακόλουθος της Ρωσίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η δυσφορία της Τουρκίας για τον θάνατο Τούρκου στρατιώτη από ελεύθερο σκοπευτή που βρισκόταν σε εδάφη της Συρίας που ελέγχει ο Δημοκρατικός Κουρδικός Στρατός (PYD), το παρακλάδι του PKK, σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Μετά τα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνη για το συμβάν την Ρωσία, η οποία επιβλέπει τη συμφωνία. Μάλιστα, η Τουρκία απείλησε πως αν δεν επιβλεφθεί η κατάπαυση το πυρός, θα απαντήσει στις επιθέσεις.

Μάλιστα, η Τουρκία αναμένει από τη Ρωσία να κλείσει τα γραφεία των Κούρδων του PYD στην Μόσχα.

Βλέπουμε πως, ενώ το PKK και το PYD θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Τουρκία, θεωρούνται οι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι Ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν στην περιοχή Αφρίν, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Επομένως, η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας, ίσως είναι εντελώς προσωρινή και ίσως εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, ειδικά αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος που θα θελήσει να περιλάβει – απελευθερώσει εδάφη που σήμερα βρίσκονται υπό την Τουρκική κυριαρχία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου