Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η Τουρκία μπλοκάρει κάποιες συνεργασίες με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπλόκαρε κάποιες στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες εργασίες με συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, σε μία κλιμάκωση της διπλωματικές έντασης με χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Τουρκία δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα, αλλά πηγές αναφέρουν πως μπλοκαρίστηκε το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για το 2017 με χώρες μη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενων πολιτικών εκδηλώσεων, πολιτικών εργασιών και στρατιωτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία είναι εκνευρισμένη με αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επειδή σταμάτησαν τις προεκλογικές ομιλίες Τούρκων πολιτικών για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που θα προσφέρει στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νέες εξουσίες.

Ο Ερντογάν συνέκρινε την Γερμανία και την Ολλανδία με τους φασίστες και τους Ναζί, αλλά επειδή και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν δύναται να μπλοκάρει τη συνεργασία μαζί τους. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η ενέργεια της Τουρκίας φαινομενικά στρεφόταν κατά της Αυστρίας, η οποία δεν είναι μέλλος της συμμαχίας, αλλά είναι μια συνεργαζόμενη χώρα.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας με την Αυστρία προέρχεται από την άποψη που εκφράστηκε μέσω εγγράφου από το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών και δημοσιοποίησε η εφημερίδα Sabah, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, από Αυστριακής πλευράς έγινε γνωστό πως «η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αδιανόητη».

Στο έγγραφο προτείνεται η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της δικαιοσύνης και των αντιτρομοκρατικών μέτρων, αντί να υπάρξουν συνομιλίες για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

«Μας λυπεί η τρέχουσα κατάσταση και ο αντίκτυπος που έχει στη συνεργασία μας σε όλα τα προγράμματα με τους εταίρους μας» δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Βασιζόμαστε στην σύμμαχο Τουρκία και στην Αυστρία ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους γρήγορα».

Υπενθυμίζουμε πως η Αυστρία, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, έθεσε θέμα στην ΕΕ για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς επέκρινε τον τρόπο αντίδρασης στην απόπειρα πραξικοπήματος, εξαιτίας της φυλάκισης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης, ακυρώθηκαν προγραμματισμένες Τουρκικές εκδηλώσεις και ομιλίες στην Αυστρία, για το δημοψήφισμα του Απριλίου.

Το Αυστριακό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το Τουρκικό μπλοκάρισμα. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος σε τρέχουσες αποστολές, αλλά ίσως προκληθούν προβλήματα στο μέλλον, «για παράδειγμα σε αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης».

Άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως έχουν ήδη ακυρωθεί κάποιες εκδηλώσεις. «Ελπίζουμε πως κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον» είπε. «Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Ελπίζουμε πως η κατάσταση θα ηρεμήσει μετά το δημοψήφισμα».

Η αντίδραση της Τουρκίας θα επηρεάσει και τις 22 συνεργαζόμενες χώρες με το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων την Σουηδία και τη Γεωργία, κάποιες εκ των οποίων συνεισφέρουν με στρατιώτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανώτατος διπλωμάτης από άλλη χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ δήλωσε:
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και των συνεργαζόμενων χωρών θα ματαιώνονται και τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα προβλήματα. Θα επηρεαστούν κάποιες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και στρατιωτικές ασκήσεις, κάνοντας την συνεργασία πρακτικά όλο και πιο δύσκολη. Έτσι, θα πληγεί η διαλειτουργικότητα των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ και των συνεργαζόμενων χωρών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου