Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Απελάθηκε η Τουρκάλα Υπουργός από την Ολλανδία

Η κόντρα Τουρκίας και Ολλανδίας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και κλιμακώνεται. Μετά την άρνηση χορήγησης άδειας προσγείωσης στο αεροπλάνο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ολλανδία απέλασε την Τουρκάλα Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Fatma Betul Sayan Kaya.

Όπως έγινε γνωστό, η Fatma Betul Sayan Kaya έφτασε οδικώς στην Ολλανδία για να μιλήσει σε Τούρκους για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Όμως, οι Ολλανδικές Αρχές της απαγόρεψαν να εισέλθει στο Τουρκικό προξενείο, μόλις 30 μέτρα από την είσοδό του.

Η Τουρκάλα Υπουργός παρέμεινε στο θωρακισμένο αυτοκίνητό της, μέχρι να οδηγηθεί σε άλλο αυτοκίνητο και μαζί με όλη την συνοδεία της (φρουρούς και υπαλλήλους) να οδηγηθούν στα σύνορα με την Γερμανία.

Στη συνέχεια σημειώθηκε μεγάλη συγκέντρωση Τούρκων έξω από το Τουρκικό προξενείο. Τελικά, η Ολλανδική αστυνομία διέλυσε το πλήθος (που κυμάτιζε Τουρκικές σημαίες) με αντλία νερού.

Σε δήλωσή του ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε, χαρακτήριζε την επίσκεψη της Υπουργού στην Ολλανδία «απερίσκεπτη» και την Τουρκική ρητορική «απαράδεκτη».

«Σε αμοιβαία επαφή με την Τουρκία, η Ολλανδία επανειλημμένα  ξεκαθάρισε πως η τάξη και η ασφάλεια στην χώρα μας δεν συμβιβάζεται» δήλωσε ο Μαρκ Ρούττε και πρόσθεσε πως επανειλημμένα η Ολλανδική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η Fatma Kaya «δεν είναι ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία».

Ο Δήμαρχος του Ρόττερνταμ Ahmed Aboutaleb, φανερά εκνευρισμένος με τους Τούρκους δήλωσε: «Η Υπουργός Kaya, βρέισκεται καθοδόν για την Γερμανία, συνοδευόμενη από την αστυνομία. Το ίδιο συμβαίνει με τους φρουρούς της και τους υπαλλήλους» και τόνισε πως δεν θα πρέπει να ξεχνά ο Πρόεδρος της Τουρκίας πως το Ρόττερνταμ βομβαρδίστηκε από τους Ναζί.

Η Fatma Betul Sayan Kaya, έκανε λόγο για «τυραννική καταπίεση», μη νόμιμη συμπεριφορά και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Ολλανδική Κυβέρνηση.
«Στο πρόσωπο αυτής της φασιστικής πρακτικής, ο κόσμος πρέπει να υψώσει το ανάστημά του στο όνομα της Δημοκρατίας! Τέτοιου είδους συμπεριφορά σε γυναίκα είναι απαράδεκτη. Βρισκόμασταν 30 μέτρα από το Γενικό Προξενείο στο Ρόττερνταμ. Η Ολλανδία παραβιάζει όλους τους Διεθνείς Νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα» έγραψε στο Twitter η Φατμά Καγιά.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως με την απέλαση της Υπουργού, η Ολλανδία «παραβιάζει όλους τους διεθνείς και διπλωματικούς κανόνες» και ζήτησε από τους Τούρκους που διαβιούν στην Ολλανδία να παραμείνουν ήρεμοι και να απαντήσουν ψηφίζοντας ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Συνέπεια των προηγουμένων, η Ολλανδική Πρεσβεία και το Προξενείο στην Τουρκία έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, καθώς Τούρκοι διαδήλωναν μπροστά από την είσοδό τους. Επίσης, όλα τα μέλη της Ολλανδικής αντιπροσωπείας και οι οικίες τους, φρουρούνται από την Τουρκική αστυνομία.

Μάλιστα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με δήλωσή του έκανε γνωστό πως δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή στην Τουρκία, καθώς βρίσκεται με άδεια εκτός Τουρκίας, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να υπάρξουν διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από όλα αυτά, η ΕΕ εξετάζει την περικοπή των κονδυλίων που προβλέπονται για την Τουρκία, η οποία ακόμη έχει το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας…


 Διαδηλώσεις στο Ρόττερνταμ

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου