Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Απειλεί ξανά η Τουρκία τις ΗΠΑ με απαγόρευση χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ

Η Τουρκία ίσως απαγορέψει στις ΗΠΑ την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, εάν αυτές συνεργαστούν με τις Κουρδικές δυνάμεις του PKK, του PYD και του YPG στην Συρία.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας Yeni Safak που μεταφέρει το Haberler και το Sputnik, η Τουρκία θα μπορούσε να απαγορέψει στις ΗΠΑ την χρήση της βάσης, στην περίπτωση που συνεργαστούν οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Ράκκα.

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η Άγκυρα εξετάζει την πιθανότητα κλεισίματος του εναέριου χώρου της για τα Αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο λόγος της νέας απειλής της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ έχει να κάνει με την συνεργασία των ΗΠΑ με τις Κουρδικές ομάδες και τον εξοπλισμό τους, καθώς αυτές χαρακτηρίζονται από την Τουρκία ως τρομοκρατικές. Επομένως, δεν μπορούν οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με τρομοκράτες που επιθυμούν τη δημιουργία προβλημάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να πράξει αυτό που θα προωθήσει τα συμφέροντά της.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για την χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-14 από το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο George W Bush και πως τα αεροσκάφη αυτά χρειάζονται εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ που απογειώνονται από το Ιντσιρλίκ. Αυτό βέβαια μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει, καθώς τα F-14 έχουν αποσυρθεί από το 2006!

Οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες, χρησιμοποιούν την βάση του Ιντσιρλίκ για αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η πόλη της Ράκκα, που έχει κηρυχθεί από το Ισλαμικό Κράτος ως πρωτεύουσά του, αποτελεί στόχο για αρκετές ομάδες που πολεμούν ενάντια στους εξτρεμιστές στη Συρία. 


Η Τουρκία και οι Κούρδοι έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να ελευθερώσουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος. Το ερωτηματικό βρίσκεται στο ποια δύναμη θα τα καταφέρει πρώτη.


Θυμίζουμε πως στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, η Τουρκία είχε απειλήσει και πάλι τις ΗΠΑ με κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ. Τότε σας είχαμε ενημερώσει με το παρακάτω άρθρο:
Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, εάν βλαφθούν τα συμφέροντά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου