Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Στις 29 Μαρτίου αρχίζει επίσημα η διάλυση της ΕΕ

Ενώ σε λίγες ημέρες η ΕΕ θα γιορτάσει στην Ρώμη τα 60 χρόνια από την δημιουργία της, λίγες ημέρες μετά, η Βρετανία θα υποβάλλει αίτηση για αποχώρηση από την Ένωση.

Με επιστολή της προς την ΕΕ, στις 20 Μαρτίου, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και θα αρχίσουν επίσημα οι διεργασίες για το Brexit.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου κατά την οποία η Βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής τους σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.

Για το θέμα του Brexit συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε πως πρώτα θα ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Εάν ο λαός της Σκωτίας αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί, τότε αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, τότε θα δοθεί η ευκαιρία στην Σκωτία να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, συμπλήρωσε η Τερέζα Μέι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου