Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εισαγωγής Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην αγορά των Βαλκανίων, μέσω του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.

Το έργο, στηρίζεται και από την Ουάσιγκτον, επειδή συμβάλλει στην απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα ανοίγει μια νέα αγορά για τις Αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου και κυρίως για την Cheniere που αναμένεται να είναι ο κύριος πάροχος.

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας δείχνουν ότι η Cheniere έχει πλέον στενότατη συνεργασία με την GasLog, συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, η οποία κατέχει το 20% του project της Αλεξανδρούπολης, που ανήκει στην Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.

Η Cheniere έχει ήδη καταθέσει στην Ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη.

Για το ίδιο έργο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει επίσης η ΔΕΠΑ και η Bulgarian Energy Holding.



Το 2016, οπότε και ξεκίνησαν οι Αμερικανικές εξαγωγές LNG, η GasLog μετέφερε με τον στόλο της τα περισσότερα φορτία, όλα από τον τερματικό σταθμό Sabine Pass της Cheniere στον Κόλπο του Μεξικού, προς Ευρωπαϊκούς, Ασιατικούς και κυρίως κεντροαμερικανικούς και νοτιοαμερικανικούς προορισμούς.

Στη λίστα με τις ναυτιλιακές εταιρείες που εξήγαγαν LNG από το Sabine Pass, εκτός από την Gaslog, περιλαμβάνονται και τέσσερις ναυτιλιακές Ελληνικών συμφερόντων: η Maran, συμφερόντων Γ. Αγγελικούση, η Dynagas LNG, συμφερόντων Γ. Προκοπίου, η Tsakos Invest του ομίλου Τσάκου και η Kanellakis Group της Άννας Αγγελικούση.

H GasLog, που προ ολίγων ημερών απέκτησε το 20% της Gastrade, έχει επίσης συμφωνήσει με τα ναυπηγεία Keppel Shipyard Limited της Σιγκαπούρης για τη μετατροπή ενός από τα 19 δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG ιδιοκτησίας της σε FSRU.

Μετά την συμφωνία, η Keppel προχώρησε στην παραγγελία του εξοπλισμού που απαιτείται (αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας, συμπιεστές), ώστε μετά την παραλαβή του να μπορεί να ολοκληρώσει τη μετατροπή εντός 6 έως 8 μηνών.

Η GasLog θα δαπανήσει 16 εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτόν τον εξοπλισμό και αναμένει να παραλάβει το FSRU σε 12 μήνες.

Η Gastrade σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το project της Αλεξανδρούπολης έως το 2019 και αναμένεται να λάβει τις τελικές επενδυτικές της αποφάσεις έως τα τέλη του 2017.

Ταυτόχρονα αναμένεται η εν μέρει χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ σχεδιαστική και μηχανολογική μελέτη. Η GasLog έχει ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο τις δικές της μελέτες για το FSRU.

Εκτός από το FSRU, το έργο θα απαιτήσει και σταθερές εγκαταστάσεις διασύνδεσης του πλωτού σταθμού με το εθνικό δίκτυο αγωγών. Αυτές αναμένεται να εγκατασταθούν 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Το σημαντικό αυτό έργο έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος και συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας με τον αγωγό TAP.

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία της Gastrade με την Bulgarian Energy Holding για το LNG στην Αλεξανδρούπολη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου