Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Financial Times: διχασμένο το συμβούλιο του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας

Αδιέξοδο του ΔΝΤ για το εκρηκτικό χρέος της Ελλάδας, οδηγεί σε δημόσια διαίρεση, ενώ το συμβούλιο του ΔΝΤ είναι διχασμένο για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, γράφει πρωτοσέλιδο άρθρο των Financial Times.

Το αδιέξοδο με τις ευρωπαϊκές αρχές για τους όρους και το μέλλον της Ελληνικής διάσωσης έχει οδηγήσει σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του συμβουλίου του ΔΝΤ, εν μέσω αυξανόμενων ερωτήσεων για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ για περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκονται σε διαμάχη, καθώς το ΔΝΤ πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι δανειστές απαιτούν πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους από την Αθήνα, ώστε να λάβει μακροχρόνια ελάφρυνση χρέους.

Η διαμάχη έχει εγείρει ερωτήματα για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Γερανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Δευτέρα πως χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, το πρόγραμμα διάσωσης θα τερματιστεί, προκαλώντας νέα οικονομική κρίση στην Αθήνα.



Σε μη δημοσιοποιημένη έκθεση για την Ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και σε πορεία έκρηξης, που θα φτάσει το τριπλάσιο του Ελληνικού Ακαθάριστου Προϊόντος το 2060.


Όμως, η έκθεση που ήρθε στα χέρια των Financial Times, θεωρείται υπερβολικά ζοφερή (απαισιόδοξη) από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η έκθεση συζητήθηκε την Δευτέρα από το ΔΝΤ και στη συνέχεια εκδόθηκε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση, όπου γίνεται παραδοχή του διχασμού του συμβουλίου για τα ευρήματα της έκθεσης.

Τα περισσότερα από τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφωνούν με την έκθεση, που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 4 που ασχολείται με την Ελληνική Οικονομία. Όμως, κάποια μέλη του συμβουλίου είχαν διαφορετική γνώμη για την δημοσιονομική πορεία και την βιωσιμότητα του χρέους.

Το συμβούλιο του ΔΝΤ συνήθως ενεργεί σε πνεύμα συναίνεσης, με τις συζητήσεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Σπανίως γίνονται γνωστές οι όποιες διαφορές.

Το ΔΝΤ δεν αποκάλυψε ποια μέλη διαφώνησαν. Όμως, η ανακοίνωση απεικονίζει την ευαισθησία που περικλείει το συνεχιζόμενο πρόγραμμα της Ελληνικής διάσωσης. Επίσης δείχνει την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει δώσει μάχες επί 2 χρόνια με τους Ευρωπαίους ηγέτες, για το Ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ έχει δεχτεί κριτική από την έναρξη της συνεργασίας του με την ΕΕ για την διάσωση της Ελλάδας το 2010, ειδικά για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Οι οικονομολόγοι έχουν κατηγορήσει επίσης το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι δεν κάνουν αρκετά για να ελαφρώσουν το μακροχρόνιο χρέος της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ επιμένει επί 2 χρόνια πως η Γερμανία και οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το χρέος, Ονομάζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο, έκανε την συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα αδύνατη, εξαιτίας των κανόνων, εκτός αν το χρέος της Ελλάδας αναδιαρθρωθεί ή διαγραφεί εν μέρει.

Για τη διένεξή του με την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι διευθυντές συμφωνούν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση για την ώρα, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή που αναμένεται να φέρει μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ.

«Κάποιοι διευθυντές υποστηρίζουν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018» έγινε γνωστό από το ΔΝΤ, όπως απαιτείται από τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας του 2015.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι περισσότεροι διευθυντές υποστηρίζουν την ιδέα ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και την γενναιόδωρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερη μείωση του χρέους, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του».

Σε μια αναδρομή σους Ευρωπαίους εταίρους του ΔΝΤ, το Ταμείο είπε πως αυτοί οι διευθυντές «είχαν τονίσει την ανάγκη μείωσης σε ρεαλιστικούς στόχους της δυνατότητας επίτευξης από την Ελλάδα συνεχών πλεονασμάτων και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο από την έναρξη της κρίσης το 2009, παρόλο που «εκτεταμένη δημοσιονομική ενοποίηση και εσωτερική υποτίμηση επιτεύχθηκαν με μεγάλο κόστος για την κοινωνία».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη της τάξης του 0,4% το 2016 και αναμένεται να επιταχυνθεί, με την πρόβλεψη να κυμαίνεται στο 2,7% για φέτος.
 
Πηγή: Financial Times
Μετάφραση: cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου