Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Μέρκελ ζητά από τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια περισσότερες απελάσεις μεταναστών

Η Άγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ένα σχέδιο γρήγορης απέλασης όσων μεταναστών δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου, στη συνάντηση που θα έχει με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων Γερμανικών κρατιδίων.

Σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle, παρόλο που οι απελάσεις αποτελούν θέμα των κρατιδίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επιθυμεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων για να συζητήσουν ένα σχέδιο που θα επιταχύνει την διαδικασία απέλασης των μεταναστών που δεν λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία.

Ένα από τα κύρια σημεία του σχεδίου των 16 σημείων, αφορά τον κεντρικό συντονισμό από το Βερολίνο, που θα περιλαμβάνει αντιπροσώπους από κάθε ομόσπονδο Γερμανικό κρατίδιο. Επιπροσθέτως, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ομοσπονδιακών κέντρων απέλασης κοντά σε αεροδρόμια, ώστε να διευκολυνθούν οι απελάσεις.

«Συμφωνήσαμε ότι το κέντρο επαναπατρισμού, που θα παρίστανται όλες οι αρμόδιες αρχές και σε ένα βαθμό ήδη υπάρχει, θα πρέπει να κατασκευαστεί υπό ομοσπονδιακή εξουσία στο Πότσδαμ» είπε ο πρωθυπουργός της Έσσης,Volker Bouffier.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, θα είναι ευκολότερη η απέλαση των μεταναστών που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλές και θα ενταθούν οι προσπάθειες για εθελοντικές επιστροφές, με τους μετανάστες να λαμβάνουν χρήματα εάν επιλέξουν να εγκαταλείψουν την Γερμανία πριν εκδοθεί η τελική απόφαση της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα, τα Γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια είναι υπεύθυνα για τις απελάσεις, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες για την άρνηση αδειών παραμονής και να διεξάγει απελάσεις η ίδια.

Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μέζιερ, που παρουσίασε το σχέδιο τον περασμένο μήνα, είπε την Πέμπτη στο Γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Γερμανία χρειάζεται συνδυασμένη προσπάθεια ώστε να μπορεί να απελάσει περισσότερους μετανάστες πιο γρήγορα.

«Ο αριθμός των απορρίψεων ασύλου αυξάνει, γι’ αυτό, χρειαζόμαστε να κάνουμε περισσότερα στο θέμα του επαναπατρισμού και των απελάσεων» δήλωσε ο Τόμας Ντε Μέζιερ σε εκπομπή του ARD.

Η θέση του παρέμεινε σταθερή στο θέμα της συνέχισης των απελάσεων Αφγανών, που έχει επικριθεί από κάποιες κυβερνήσεις ομόσπονδων κρατιδίων.

Η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πίεση για να εξετάσει λεπτομερώς τα σχέδια ασφάλειας της Γερμανίας, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και ιδίως μετά την επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο τα Χριστούγεννα. Η αίτηση ασύλου του κύριου υπόπτου της επίθεσης είχε απορριφθεί, αλλά δεν είχε καταστεί δυνατή η απέλασή του στην Τυνησία, καθώς η βορειοαφρικανική χώρα δεν τον αναγνώριζε ως δικό της πολίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου