Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ελλάδα: κατάρρευση της επιχειρηματικότητας, ανεπάρκεια κρέατος και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Στην Ελλάδα των μνημονίων, επιχειρηματικότητα σημαίνει καφετέρια, μπαρ και σουβλατζίδικο. Ταυτόχρονα οι Έλληνες ξεπουλάνε τα ακίνητά τους εξαιτίας των παράλογων φόρων. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η ανεπάρκεια σε κρέας.

Η μελέτη της Endeavor Greece για την Ελληνική επιχειρηματικότητα αποδεικνύει ότι μετά από 8 χρόνια ύφεσης, στην χώρα εξακολουθούν να ανοίγουν κατά κόρον καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα, ενώ κλείνουν τα εργοστάσια. Δεν υπάρχει επομένως πρωτογενής παραγωγή!

Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2008, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλειονότητά τους στη μαζική εστίαση και τη διασκέδαση και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση ή η τεχνολογία. Εξαίρεση αποτελεί ο τουριστικός κλάδος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όπου αναλύονται τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το 84% των νέων επιχειρήσεων (στοιχεία Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016) έχουν κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό, καθώς δραστηριοποιούνται στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, το λιανεμπόριο και σε λογιστικές - συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο ενδεκάμηνο ιδρύθηκαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

• Εστιατόρια, μπαρ, catering, λιανική τροφίμων:
5.613 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με το 2012.
Οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων στον κλάδο το 2016 ήταν περισσότερες από τις διαγραφές κατά 181.

• Λοιπό λιανεμπόριο:
3.200 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2012.

• Κατασκευές:
1.320 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25%.

• Μεταποίηση:
1.192 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29%.

• Λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες:
966 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 16%.

• Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες:
927 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 12%.

• Τεχνολογία:
857 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 27%.

• Μεταποίηση:
850 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29%.

• Επεξεργασία τροφίμων:
369 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 38%.

• Αγροτικά προϊόντα:
233 επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25%.

• Ενέργεια:
από 1.491 επιχειρήσεις το 2012, το 2016 ιδρύθηκαν μόλις 110.
Η μείωση κατά 93% αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται η φούσκα των φωτοβολταϊκών.

Συνολικά το 2016, βάσει των στοιχείων του ενδεκαμήνου, ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012.
Οι διαγραφές επιχειρήσεων, επίσης στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν σε 35.159, μειωμένες σε σύγκριση με το 2012.

Ταυτόχρονα, ελεύθερη πτώση έχουν καταγράψει οι τιμές πώλησης κατοικιών από το 2008 μέχρι και το τέλος του 2016. Σε ορισμένες περιπτώσει η πτώση των τιμών ξεπερνά το 65%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. εξαιρετικής κατάστασης σε περιοχές, όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Πέραμα μπορεί να αγοραστεί με περίπου 40.000-50.000 ευρώ, όταν το 2008 ένα αντίστοιχο ακίνητο κόστιζε ακόμα και 120.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου όπως είναι η Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό, το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 160.000 με 200.000 ευρώ, όταν πριν από λίγα χρόνια χρειαζόταν κάποιος υπερδιπλάσια χρήματα για την απόκτηση κατοικίας σε αυτές τις περιοχές.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσει που ακίνητα πωλούνται για λιγότερο από 5000, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα ξεφορτωθούν, εξαιτίας της οικονομικής ανάγκης που έχουν ή εξαιτίας του παράλογου φόρου ακινήτων.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την αυτάρκεια της χώρας σε βόειο και χοιρινό κρέας είναι απαράδεκτα χαμηλά και ανέρχονται σε μόλις 12% και 30% αντίστοιχα, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Αμβροσιάδη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ευθύνες για τη φθίνουσα πορεία της παραγωγής κρέατος, βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους: τις αρμόδιες κρατικές αρχές (κυβέρνηση- υπουργείο), τους κτηνοτρόφους, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τα συνδικαλιστικά όργανα στου χώρου, τα σφαγεία, τις μεταποιητικές μονάδες, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Για την αναστροφή της κατάστασης, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή του κεντρικού μάνατζμεντ σε επίπεδο υπουργείων και εκ νέου συστηματική οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, με ταυτόχρονη εκπαίδευση των κτηνοτρόφων - επιχειρηματιών σε πρότυπα που υφίστανται ακόμη και στη χώρα μας.

Ο καθηγητής το ΑΠΘ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής του κρέατος, με αύξηση της παραγωγικότητας.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από το άλλοθι του κόστους των ζωοτροφών και να προβούμε στην ενδεδειγμένη οργάνωση και λειτουργία σφαγείων και του τρόπου εμπορίας του κρέατος», επισημαίνει ο κ. Αμβροσιάδης.

Επιβεβλημένο επίσης θεωρεί τη δημιουργία «ιδιωτικών προτύπων» και προϊόντων με «ονοματεπώνυμο», όπως επίσης και οι επιδοτήσεις να δίνονται στοχευμένα ώστε να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας - παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας και της προώθησης των παραγόμενων προϊόντων.

Ο κ. Αμβροσιάδης πιστεύει πως η ευθύνη των κρατικών αρχών σχετικά με τη φθίνουσα πορεία κρέατος στη χώρα μας εντοπίζεται στις χρονοβόρες διαδικασίες, στις συντεχνιακές επικυριαρχίες, στην αποτυχία του κρατικού management, στην ελλιπή ενημέρωση και εκπαίδευση κτηνοτρόφων και στη διαχείριση του πακτωλού των επιδοτήσεων.

Η ευθύνη των παραγωγών - κτηνοτρόφων, βρίσκεται σύμφωνα με τον ίδιο, στην έλλειψη επιστημονικής γνώσης και κατάρτισης σε μεγάλο ποσοστό, την έλλειψη γνώσης για τη συστηματική οργάνωση και διοίκηση της επιχείρησής τους, την άρνηση συνεργασίας με ειδικούς επιστήμονες και κυρίως στη σαφώς μειωμένη παραγωγικότητα της επιχείρησής τους.

Τα στοιχεία αυτά είναι βέβαιο πως τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί. Αυτοί που θα πρέπει επίσης να τα μάθουν είναι οι θεσμοί που δήθεν κόπτονται για το καλό της Ελληνικής οικονομίας και με τις μεθόδους τους (μνημόνια) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατάντια της Ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας.



Με πληροφορίες από τα: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου