Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Επαναχάραξη συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία;

Η σκέψη της επαναχάραξης των συνόρων με ανταλλαγή εδαφών ακούγεται όλο και περισσότερο στις χώρες που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το πολυπολιτισμικό μοντέλο δεν απέδωσε. Μήπως επίκειται νέα ανάφλεξη;

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που διαδέχτηκαν τη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται λόγος για κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Οι εθνικές μειονότητες των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι δυσαρεστημένες και έτσι κυκλοφορούν σκέψεις για αλλαγή των συνόρων.

Η αρχή έγινε με άρθρο στο Αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016. Ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Τίμοθι Λες, πιστεύει πως η πολιτική συμφιλίωσης των ΗΠΑ και της ΕΕ για την Γιουγκοσλαβία, με την διατήρηση του πολυπολιτισμικού στοιχείου, απέτυχε. Υποστήριξε μάλιστα, ότι μόνο με μετατόπιση των συνόρων θα μπορούσε να ανακοπεί μια νέα ένοπλη σύγκρουση.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρώην αρχηγός των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Πιέρ - Ανρί Μπουνέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τα προβλήματα της περιοχής ως «τυπικά παραδείγματα παγωμένων διενέξεων».

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο πρώην ειδικός επί Βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάιερ, που πρότεινε ανταλλαγή εδαφών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί πάντα εστία διενέξεων.

Η πρόταση περιλαμβάνει την επιστροφή του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στη Σερβία και την μετεγκατάσταση του υπόλοιπου Σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού. Το αντάλλαγμα θα είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο αρχηγός των Αλβανών που ζουν στο νότιο τμήμα της Σερβίας Γιόνουζ Μοσλίζιου, θέλει να προσαρτηθεί στην Αλβανία η περιοχή γύρω από το Μπουγιάνοβιτς και το Πρέσεβο.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς πιστεύει ότι οι Αλβανοί σχεδιάζουν πόλεμο εναντίον της Σερβικής μειονότητας και θέλει να ηγηθεί του στρατού που θα εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο παιχνίδι έχει μπει τελευταία και η Βαρντάρσκα, ή FYROM. Το δημιούργημα του 1945, ονομάστηκε «Μακεδονία», για να ενώσει τους Αλβανούς, τους Βουλγαρικής καταγωγής Σλάβους και τους σχετικά λίγους Σέρβους και Έλληνες της Γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

Τα προβλήματα στην χώρα είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Οι Αλβανοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους αλλοπρόσαλλους ψευτομακεδόνες και τελικά ίσως πραγματοποιηθεί η πρόταση του Αμερικανού βουλευτή Ντέινα Ρόραμπάχερ, για διαμελισμό της χώρας και προσάρτηση των εδαφών της από την Αλβανία και την Βουλγαρία.

Δεδομένης της αναγνωρισμένης Σερβικής και Ελληνικής μειονότητας στην FYROM, Σερβία και Ελλάδα ίσως προσπαθήσουν να προσαρτήσουν και αυτές κάποια εδάφη με δικούς τους πληθυσμούς.

Τα προβλήματα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι επίσης πολύπλοκα.

Εδώ και καιρό, οι Σέρβοι προσπαθούν να αποσχιστούν από την ομοσπονδία της Βοσνίας, στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι μουσουλμάνοι. Οι καθολικοί Κροάτες, με ποσοστό 15%, αποτελούν την πιο μικρή εθνική ομάδα, που έχει περισσότερους δεσμούς με την Κροατία παρά με την πρωτεύουσα Σεράγεβο.

Θα γίνει όμως δυνατή η διάλυση της Βοσνίας και η προσάρτηση εδαφών από την Σερβία και την Κροατία ή θα ξεσπάσουν νέες διενέξεις μεταξύ μικρότερων θυλάκων; Η διάλυση της Βοσνίας, θα δημιουργήσει ένα μικρό μουσουλμανικό κράτος στην καρδιά των Βαλκανίων; Αν ναι, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την Ευρώπη;

Το μόνο σίγουρο είναι πως το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη ανοιχτό και τα βαλκάνια θα συνεχίσουν να αποτελούν την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου