Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Alan Greenspan: η ευρωζώνη δεν λειτουργεί / ο χρυσός είναι η απόλυτη ασφάλεια

Τις ανισορροπίες στην οικονομική δύναμη των χωρών τα ευρωζώνης που δημιουργούν τεράστια ανησυχία, εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Αμερικανικής Fed (Federal Reserve Bank), Alan Greenspan σε συνέντευξη στο World Gold Council.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει πως η ανισορροπία μεγαλώνει μεταξύ Βορρά – Νότου, ενώ η γεωγραφική διαίρεση των βορείων και νοτίων χωρών είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today.

Οι πιο εύπορες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, συστηματικά χρηματοδοτούν τα ελλείμματα των νοτίων χωρών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπε ο Άλαν Γκρίνσπαν.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Fed. Η πλευρά του ενεργητικού ισολογισμού της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερη από ποτέ και έχει μεγαλώσει από τότε που ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως θα κάνει ο,τιδήποτε για να διατηρηθεί το ευρώ. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το μέλλον του ευρώ. Η Ευρωζώνη δεν λειτουργεί (σ.σ. σωστά)» είπε ο Άλαν Γρίνσπαν.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν ήταν διοικητής της Fed από το 1987 ως το 2006 και διαχρονικά υπήρξε επικριτικός για την ευρωζώνη. Πάντα πίστευε πως η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει, επειδή οι διαφορετικές κουλτούρες στις διάφορες χώρες, έχουν χονδροειδώς υποτιμηθεί.

Για ακόμη μία φορά ο Άλαν Γκρίνσπαν όρισε τον χρυσό ως το διεθνές οικονομικό σύστημα, όπως ακολουθήθηκε από όλον τον κόσμο τη δεκαετία του 1930.

«Σήμερα, υπάρχει η αντίληψη πως η αξία του 19ου αιώνα, ο χρυσός, δεν λειτουργεί. Αυτό πιστεύω πως είναι σαν να φοράς λάθος νούμερο παπούτσια και να υποστηρίζεις πως τα παπούτσια δεν είναι άνετα. Δεν απέτυχε ο χρυσός. Απέτυχαν οι πολιτικές» είπε με νόημα ο Γκρίνσπαν.

Και πρόσθεσε: «Βλέπω τον χρυσό σαν το πρωτεύον παγκόσμιο νόμισμα».

Σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Αμερικανικής Fed, η επένδυση στον χρυσό στις μέρες μας, αποτελεί ασφάλεια, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.

«Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακραίου χρέους εάν χρησιμοποιούσαμε τον χρυσό, επειδή ο χρυσός αποτελεί τρόπο διασφάλισης ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα ξεφύγει από τα όρια» κατέληξε ο Άλαν Γκρίνσπαν.

Προφανώς η Γερμανία που πάντα δρα με οργανωμένο σχέδιο, έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την άποψη του Άλαν Γκρίσπαν και γι’ αυτό έχει επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής των αποθεμάτων χρυσού εντός συνόρων.

Τα Γερμανικά αποθέματα χρυσού ανέρχονται σε 3.378 τόνους, αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται σε διάφορες τράπεζες στην Αμερική, την Αγγλία, την Γαλλία και αλλού. Η διαδικασία επαναπατρισμού έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.


Η Ελλάδα θα ξυπνήσει κάποτε για να πράξει τα αυτονόητα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου