Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Πάπας Φραγκίσκος προς μετανάστες: «Πρέπει να σέβεστε τους νόμους και τον πολιτισμό των χωρών που σας φιλοξενούν»

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας προέβη σε ένα πρωτοφανές βήμα, μιλώντας για την μεταναστευτική κρίση, απαιτώντας από τους ξένους να σέβονται και να τηρούν τους νόμους και τις θρησκευτικές παραδόσεις των χωρών που τους φιλοξενούν.

Σε ένα ασυνήθιστο βήμα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στους αυτόχθονες πληθυσμούς πως δεν θα πρέπει να αισθάνονται πως απειλούνται και οι μετανάστες θα πρέπει να σέβονται τους νόμους των χωρών στις οποίες έχουν βρει καταφύγιο.

Σε λόγο προς το διπλωματικό σώμα, ο 80χρονος Αργεντινός Πάπας, παραδέχτηκε επίσης πως ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι υπεύθυνος για το παγκόσμιο χάος που έχει προκληθεί από τους τρομοκράτες.
 

«Δυστυχώς γνωρίζουμε πως η θρησκεία, ακόμη και σήμερα, αντί να ανοίγει πόρτες, κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για να τις κλείνει, για περιθωριοποίηση και βία. Μιλώ για τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για πολλά θύματα παγκοσμίως την περασμένη χρονιά» είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας συμπλήρωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει υπεύθυνα να παραδεχτούν για τον αν είναι ικανές να φιλοξενήσουν μετανάστες και δεν θα πρέπει να το κάνουν σε βάρος άλλων πολιτών.

«(Οι κυβερνήσεις) πρέπει να εκτιμήσουν τον βαθμό της ικανότητάς της χώρας τους να προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στους μετανάστες, ειδικά σε όσους έχουν ανάγκη από πραγματική προστασία, χωρίς να τραυματίζουν το κοινό καλό των πολιτών. Δεν μπορούμε να μειώσουμε την δραματική κρίση σε έναν απλό αριθμό. Κάποιες χώρες δεν μπορούν να αδιαφορούν για το θέμα  της μετανάστευσης, ενώ κάποιες άλλες να σηκώνουν το ανθρωπιστικό βάρος, συχνά με πολύ άγχος και βαριά αναστάτωση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση ανάγκης που δεν φαίνεται να έχει τέλος» συμπλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο λόγος του Πάπα ήταν ασυνήθιστα πολιτικός, που είναι γνωστός για την διπλωματικότητά του. Ο λόγος του όμως ήρθε με φόντο τις σοβαρές απειλές στον Χριστιανικό πληθυσμό της Ευρώπης και παγκοσμίως, από τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές τρομοκράτες.

Θυμίζουμε την αποτρόπαια επίθεση τον Ιούλιο του 2016 από 2 οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους στην Νορμανδία της Γαλλίας, που έκοψαν τον λαιμό του 84χρονου ιερέα την ώρα της λειτουργίας.

Επίσης, ο λόγος ήρθε την ώρα που οι καθολικές εκκλησίες έχουν γίνει στόχος των τρομοκρατών που θέλουν να καταστρέψουν τις Χριστιανικές αξίες.

Ο Πάπας είπε στο ακροατήριό του πως πρέπει να γίνουν περισσότερα από ανθρωπιστικής πλευράς για την κρίση και πως δεν θα υπάρξει ποτέ «πραγματική ειρήνη» μέχρι οι εξτρεμιστές να μειωθούν πάρα πολύ.

«Οι μετανάστες είναι άνθρωποι με ονόματα, ιστορία, οικογένειες και δεν θα υπάρξει ποτέ πραγματική ειρήνη όσο έστω και ένας άνθρωπος θεωρεί πως παραβιάζεται η προσωπική του ταυτότητα και μειώνεται σε έναν στατιστικό αριθμό ή γίνεται αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος.
(Υπάρχει) η ανάγκη να γνωρίζουμε πώς να συνδυάσουμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην μετανάστευση σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον και στη δυνατότητα εγκατάστασης εκεί και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε την δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην κοινωνική δομή στην οποία βρίσκονται, χωρίς να αισθάνονται πως απειλείται η ασφάλειά τους, η πολιτιστική τους ταυτότητα και η πολιτική και κοινωνική τους ισορροπία.
Από την άλλη πλευρά, οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως έχουν καθήκον να σέβονται τους νόμους, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών που τους φιλοξενούν
» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκτίμησε πως η πολιτική των ανοιχτών θυρών για τους μετανάστες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ, προσθέτοντας πως η αξία των ηγετών των χωρών θα μετρηθεί από το πόσο ικανοί είναι στο να δημιουργήσουν συνθήκες «ανοιχτών και δεκτικών κοινωνιών προς τους ξένους και ταυτόχρονα να επιτύχουν ασφάλεια και ειρήνη».



Πηγή: Βρετανική Εφημερίδα Express
Μετάφραση: cosmostatus


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου