Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η Τουρκία ζητάει την άμεση έκδοση όλων των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα

Την άμεση έκδοση και των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, απαίτησε η Τουρκία διά του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

«Επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοσή τους στην Τουρκία» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT στις Βρυξέλες, τονίζοντας ότι όλοι οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπενθυμίζεται πως το στρατιωτικό ελικόπτερο με το οποίο έφτασαν οι 8 στρατιωτικοί στην Αλεξανδρούπολη, επιστράφηκε στην Τουρκία μετά από ελάχιστες ημέρες.

Την περασμένη Δευτέρα, το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθούν οι τρεις πρώτοι Τούρκοι, καθώς τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο την ζωή τους.

Την Τρίτη, το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση των άλλων τριών, με το σκεπτικό ότι κατηγορούνται για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου, ενώ αντίθετα δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Και οι 3 θα υποβάλουν έφεση, ενώ εξακολουθούν να κρατούνται.

Σήμερα Πέμπτη, το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τελευταίοι 2 Τούρκοι.

Το θέμα της έκδοσης ή όχι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με απρόβλεπτες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει τελικά πως δεν πρέπει να εκδοθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου