Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η Σλοβενία πρόσθεσε στο σύνταγμά της το νερό ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλους

Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας υιοθέτησε τροπολογία που κηρύσσει τις άφθονες καθαρές ποσότητες νερού ως «κοινό αγαθό που ελέγχεται από την πολιτεία» και «όχι εμπορεύσιμο προϊόν».

Η Σλοβενία τροποποίησε το σύνταγμά της ώστε η πρόσβαση στο πόσιμο νερό να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους πολίτες και να βάλει τέλος στην εμπορευματοποίησή του.

Με 64 ψήφους υπέρ και καμία κατά. Το κοινοβούλιο των 90 εδρών πρόσθεσε ένα άρθρο στο ευρωπαϊκό σύνταγμα της χώρας που λέει πως «ο καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στο πόσιμο νερό».

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως η τροπολογία δεν ήταν απαραίτητη και πως είχε στόχο την αύξηση της υποστήριξης της κυβέρνησης από τους πολίτες.

Η Σλοβενία είναι χώρα ορεινή, πλούσια σε ύδατα, με περισσότερο από το μισό της έκτασής της να καλύπτεται από δάση.

«Τα υδατικά αποθέματα αποτελούν δημόσιο αγαθό που θα ελέγχεται από την πολιτεία. Τα υδατικά αποθέματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την παροχή στους πολίτες πόσιμου νερού και για οικιακή χρήση και επομένως δεν αποτελούν εμπορεύσιμο προϊόν» δηλώνεται στο άρθρο του συντάγματος.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Miro Cerar, είχε ζητήσει από τους νομοθέτες να εγκρίνουν τον νόμο, λέγοντας πως η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων θα πρέπει «να προστατέψει το νερό -τον υγρό χρυσό του 21ου αιώνα- στον υψηλότερο νόμιμο βαθμό».

«Τα ύδατα της Σλοβενίας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και εξαιτίας της αξία τους, στο μέλλον, θα αποτελέσουν στόχο ξένων χωρών και ορέξεων διεθνών εταιρειών. Καθώς σταδιακά στο μέλλον, (σ.σ. το νερό) θα αποτελέσει αγαθό υψηλής αξίας, η πίεση γι’ αυτό θα αυξηθεί και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε» είπε πρωθυπουργός της χώρας.

Η Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνει το δικαίωμα του νερού στο σύνταγμά της, παρόλο που σύμφωνα με το Rampedre (το διαδικτυακό μόνιμο παγκόσμιο όργανο αναφοράς στο δικαίωμα για το νερό) 15 ακόμη χώρες στον κόσμο, έχουν κάνει το ίδιο.

Νωρίτερα φέτος, η Σλοβενία ανακηρύχθηκε ο πρώτος παγκόσμιος πράσινος προορισμός από τον οργανισμό Green Destinations που έχει την έδρα του στην Ολλανδία, ενώ η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα ανακηρύχθηκε η Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2016.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η Σλοβενία πρέπει να διαβεβαιώσει ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί και σε 10-12 χιλιάδες Ρομά που ζουν στην χώρα.
«Σε πολλούς Ρομά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις ελάχιστες ποσότητες νερού και υγιεινής» δηλώνεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε το 2014 να εξαιρέσει την διαχείριση της προμήθειας νερού και των υδάτινων αποθεμάτων από τους κανόνες των Ευρωπαϊκών αγορών και εμπορευμάτων, ακολουθώντας την απαίτηση της κίνησης των Ευρωπαίων Πολιτών που συγκέντρωσαν 1 εκατομμύριο υπογραφές για το θέμα.



Πηγή: Guardian
Μετάφραση: CosmoStatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου