Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Καίγονται για την Κριμαία και αδιαφορούν για την Κύπρο οι Δυτικοί

Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζουν για ακόμη μία φορά οι δήθεν εταίροι και δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδα και της Κύπρου. Κόπτονται για την Κριμαία, αλλά αδιαφορούν για την Κύπρο.

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας κατά 6 μήνες ενέκριναν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Οι κυρώσεις ήταν προγραμματισμένο να εκπνεύσουν στις 31 Ιανουαρίου και πλέον επεκτείνονται έως τα μέσα του 2017.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως ποινή για το ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στον Ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο και αντιτείνει ότι απορρόφησε την Κριμαία κατόπιν νομίμου δημοψηφίσματος.

Οι κυρώσεις επιβάλλουν εμπάργκο στην εισαγωγή ορισμένων Ρωσικών προϊόντων στην Ε.Ε. και σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση των Ρωσικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρέους.

Κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρατήρησε στην παρέμβασή του ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. μιλούν συνεχώς για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και ταυτόχρονα αγνοούν το θέμα της Κύπρου, η οποία βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε την ανακολουθία των Δυτικών «συμμάχων και εταίρων» επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει ο κατοχικός στρατός σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Επίσης σημείωσε πως η Τουρκία διαπραγματεύεται σε αυτό το θέμα από τη θέση της κατοχικής δύναμης και ταυτόχρονα απαιτεί εγγυητικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Κοτζιάς έθιξε το ζήτημα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και της Ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τη μία πλευρά είναι σημαντικό να γίνονται αναφορές στον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, από την άλλη όμως θα πρέπει να αναφέρονται και κάποιες άλλες αλήθειες, όπως η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία.

Επίσης θύμισε στους παρευρισκόμενους και τις διεκδικήσεις που εγείρονται αναφορικά με τα 18 Ελληνικά νησιά και τις 150 βραχονησίδες, τονίζοντας την περίπτωση της Γαύδου, που αποτελεί το νοτιότερο νησί προς την περιοχή της Λιβύης και της Τυνησίας.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να μην υποτιμούν τη στάση της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια «νευρική δύναμη», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί από την ΕΕ.

Συμπλήρωσε επίσης, πως η Ε.Ε. διαθέτει όλο και λιγότερους μοχλούς πίεσης προς την Τουρκία, ενώ εκτίμησε πως ψυχολογικά η Τουρκία είναι πιο μακριά από την Ευρώπη και επισήμανε την ανάγκη συμφωνίας μαζί της, καθώς διαφορετικά θα περιοριστούν κι άλλο οι μοχλοί πίεσης.

Τέλος, ζήτησε δε να μην υπάρχει συμπεριφορά που παραπέμπει σε πελατειακές σχέσεις προς τα υποψήφια για ένταξη κράτη, αλλά συμπεριφορά που να παραπέμπει σε αρχές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου