Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Χαράτσι στα μετρητά και τις τραπεζικές συναλλαγές;

Το ΔΝΤ θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο για την Ελλάδα να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Όμως, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Έτσι, το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα σοβαρά και αξιόπιστα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων, τουλάχιστον 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, μόλις στα 5.000 ευρώ.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, καθώς επιτρέπει σε πάνω από το 50% των μισθωτών να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν στην ευρωζώνη εξαιρείται μόλις το 8%.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για τα πρόσθετα μέτρα δεν αποκλείεται να επανέλθει η επιβολή ενός φόρου-τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Εναλλακτικά, εξετάζεται η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Την πρόταση της φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν οι τράπεζες, με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταστεί ακριβότερη η χρήση μετρητών.

Με βάση το σχέδιο που είχε συζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 0,1% με 0,2% σε όλες τις συναλλαγές, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις, όπως οι συντάξεις.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άγνωστο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση επιβολής ενός τέτοιου φόρου, στις κινήσεις που γίνονται στα ATM, μέσω e-banking, στις κάρτες κλπ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ένα τέτοιο μέτρο θα έβλαπτε εκ νέου την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, ειδικά τώρα που συζητείται η χαλάρωση των capital controls.

Θυμίζουμε πως έχει ήδη νομοθετηθεί η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, τα εκκαθαριστικά θα φέρουν έξτρα φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες, με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Οι φόροι θα αυξηθούν λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.



Με πληροφορίες από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου