Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ολλανδία και Αυστρία αντίθετες με την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Η Ολλανδία και η Αυστρία είναι αντίθετες με τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι δύο χώρες πιστεύουν πως η Τουρκία βρίσκεται σε φάση που δεν δικαιολογεί την προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ. Το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την αρχή του μήνα ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η Ολλανδία ζητά να εξεταστεί από την ΕΕ η διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας για 6 μήνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και το πογκρόμ συλλήψεων, απολύσεων, βασανισμών και εξευτελισμών.

Η Αυστρία θα αντιταχθεί και αυτή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε εχθές Σάββατο ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Αυστριακό πρακτορείο APA «δεν είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε στην παρούσα μορφή το προσχέδιο συμπερασμάτων (της συνόδου), το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία».

Το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσει μεθαύριο Τρίτη την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης, το οποίο αφορά πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επιθυμεί να αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Έχουμε ήδη πει στους εταίρους μας ότι η Αυστρία δε μπορεί να υιοθετήσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην παρούσα μορφή», διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος κατήγγειλε τα πλήγματα που έχει επιφέρει η Τουρκική κυβέρνηση «στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στα τέλη Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την αναστολή των διαπραγματεύσεων, ένα ψήφισμα που όμως δεν είναι δεσμευτικό.

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ το 1987 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005.

Με πληροφορίες από τα Καθημερινή, Ημερησία, CNN, newsit Κύπρου και iefimerida

Διαβάστε επίσης:
Το ευρωκοινοβούλιο καλεί τους υπουργούς να παγώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου