Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Άνοιξε τις πόρτες η Τουρκία; 266 παράνομοι μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα σε μια νύχτα!

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός της άφιξης 266 παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα κατά τα διάρκεια της περασμένης νύχτας. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι παράνομοι μετανάστες είναι Αφρικανοί και δήλωσαν πως προέρχονται από κέντρα κράτησης – φιλοξενίας της βορειοδυτικής Τουρκίας.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιοι, μετά τον εντοπισμό 266 παράνομων μεταναστών Αφρικανικής προέλευσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, 200 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν ανοικτά της Συκαμνιάς στη βόρεια Λέσβο, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, ενώ βάρκα με ακόμη 66 εντοπίστηκε στη νησίδα Πάσπαργο της Χίου από την FRONTEX.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες από τις λιμενικές αρχές
τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, αναφέρουν ότι τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή του βορείου Αιγαίου, έχουν εξαφανιστεί!

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία, ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που έφτασαν παράνομα στην Ελλάδα, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες άνοιξαν, καθώς εγκαταλείφθηκαν από τις Τουρκικές αρχές. Έτσι, χιλιάδες Αφρικανοί έφτασαν στα Τουρκικά παράλια και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα Ελληνικά νησιά.

Οι Τούρκοι λαθρέμποροι δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι από τις Τουρκικές αρχές. Η μεταφορά των Αφρικανών από την Τουρκία στην Ευρώπη κοστίζει 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Οι λαθρέμποροι παραμυθιάζουν τους Αφρικανούς επίδοξους μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου δήθεν θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη, ζητώντας απλώς άσυλο.

Έτσι φαίνεται πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στην Ευρώπη όσους Αφρικανούς και Ασιάτες έχουν μείνει στο έδαφός της, ως αντίποινα για την μη κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι η Βουλγαρία φοβούμενη την κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ζητά βοήθεια από την ΕΕ.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ, δήλωσε πως η χώρα του απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει την εκπόνηση Σχεδίου Β, αν η ρητορική της Τουρκίας γίνει πραγματικότητα και ανοίξει τα σύνορά της για τα περίπου 3 εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην επικράτειά της.

Υπενθυμίζουμε πως η Βουλγαρία έχει ενισχύσει τα σύνορά της με την Τουρκία, με φράχτη και έχει αναπτύξει δυνάμεις συνοριοφυλακής και στρατού, ενώ αυξημένες είναι και οι περιπολίες που διενεργούνται στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Όμως, παρά την ενισχυμένη φρούρηση των συνόρων, τα κυκλώματα των διακινητών μεταφέρουν μέσω της Βουλγαρίας πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στη Σερβία και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την εκ νέου εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει πώς όποιοι μετανάστες ή πρόσφυγες καταλήγουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, θα επιστρέφουν στην πρώτη χώρα απ’ όπου εισήλθαν, δηλαδή σχεδόν πάντα στην Ελλάδα ή την Ιταλία!

Έτσι, η Τουρκία και η ΕΕ θα ξεφορτώνονται τους ανεπιθύμητους στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα…



Με πληροφορίες από τα ΑΠΕ ΜΠΕ 1  ΑΠΕ ΜΠΕ 2  ΣΚΑΪ 1 ΣΚΑΪ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου